FISKALNI SAVET: Ima prostora za manje poreze i doprinose

Predsednik Fiskalnog saveta Srbije Pavle Petrović ocenio je za NIN da će rashodi za plate u javnom sektoru i penzije u 2018. godini biti u skladu sa mogućnostima, pa bi od naredne godine mogle da rastu u skladu sa privrednim rastom, prenosi Danas.

– Penzije bi rasle tako da se sve ili barem polovina oduzetih, iznadprosečnih penzija vrati, dok u slučaju plata postoji prostor da se nadoknadi polovina umanjenja – rekao je Petrović.

Suština je, objasnio je on, da ni penzije, ni plate u javnom sektoru ne smeju naredne godine rasti više od nominalnog rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP), koji se procenjuje na 5%, prenosi dnevni list Danas, pozivajući se na NIN.

– Tačno je da smo razmatrali i povećanje svih penzija za 5%, ali ne smatramo da je to opravdano, ni ekonomski, a ni pravno – dodao je Petrović.

On je protiv i nastavka zabrane zapošljavanja u javnom sektoru, jer posle tri godine „uzima danak“ i počinje negativno da utiče na kvalitet javnog sektora i državne uprave.

– Procena Fiskalnog saveta je i da će u 2018. godini u budžetu biti prostora sa smanjenje poreza i doprinosa na rad, odnosno između 15 do 25 milijardi dinara koje se za to mogu iskorisiti. To se može iskoristiti na smanjenje poreza na zarade i doprinose sa 64 na 62%, odnosno na 60,5%, ako bi za to bilo izdvojeno 25 milijardi dinara. I to ne podrazumeva povećanje PDV – rekao je Petrović.