DinariSr-620x330

Fond za razvoj Republike Srbije najavljuje značajniju podršku malom bisnisu

Fond za razvoj Republike Srbije najavljuje značajniju podršku malom bisnisu
| Izvor: Tanjug

Fond za razvoj Republike Srbije od ove godine omogućuje duže rokove za kreditiranje, niže kamatne stope i posvetiće značajniju podršku malom i početnom biznisu, izjavila je u četvrtak (12. marta 2015.) direktorka te institucije Slađana Backović.

Predstavljajući ovogodišnji program Fonda privrednicima okupljenim u Regionalnoj privrednoj komori Novi Sad, Backović je istakla da se krediti klijentima mogu odobravati na rok do deset godina, što je solidan period za pokretanje investicione aktivnosti, ostvarivanje posla i za blagovremeno vraćanje kredita.

– Za dugoročne kredite Fonda za razvoj maksimalna kamatna stopa je tri odsto godišnje i nema drugih troškova – istakla je Backovićeva i napomenula da je jedan od važnih uslova taj da firma koja konkuriše za kredit nije gubitaš.

Ističući da se Fond tokom ove godine okreće malom biznisu, odnosno mikroklijentima i njihovim početnim poslovima, ona je dodala da je u tom pogledu iznos kredita za veće klijente – izvoznike ograničen na 200 miliona dinara.
baner1
Ostali mogu da konkurišu za kredite u iznosu do 100 miliona dinara, u skladu sa njihovim bonitetima i sredstvima obezbeđenja kredita.

Vlada Srbije dala je podršku tom zaokretu u poslovnoj politici Fonda za razvoj, naglasila je Slađana Backović i napomenula da je, prema iskazanim potrebama klijenata, sačinjena „lepeza“ od desetak kreditnih linija za različite vrste delatnosti.

Fond za razvoj odobrava između ostalog i investicione kredite za izgradnju objekata i nabavku opreme u poljoprivrednoj proizvodnji i agroindustriji, kao što su hladnjače, silosi i prerađivački kapaciteti.

Direktorka je posebno naglasila da će Fond posebno podržavati proizvodnju robe i usluge namenjene izvozu, kao i da da će u toj instituciji insistirati na tome da se povećava zaposlenost u Srbiji.

Preduzeće koje Fond kreditira ima ugovornu obavezu da, za vreme trajanja tog kredita, ne može da smanjuje broj zaposlenih radnika koji je bio u trenutku odobravanja kreditnog iznosa, dok god ga ne vrati, objasnila je Backovićeva naglasivši da je to vid borbe za veću zaposlenost u našoj zemlji.

Ona je istakla da se krediti odobravaju isključivo iz sredstava Fonda za razvoj Republike Srbije i dodala da je je za plasman ove godine planirano ukupno šest milijardi dinara, ali taj iznos može biti niži ili viši, što zavisi od interesovanja klijenata.

ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.  Obavezna polja su obeležena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>