Fondi Export pokreće proizvodnju gajbica u Opovu – Ugovoren izvoz u Grčku, Italiju i Francusku
| Izvor: RTV

Prvi put nakon nekoliko decenija, opština Opovo, jedna od najnerazvijenijih u Vojvodini, dobiće jedan industrijski pogon.

Beogradska firma Fondi Export u Sakulama gradi halu od 1.000 kvadrata, u kojoj će od februara naredne godine 70 radnika godišnje proizvoditi 150 šlepera podova za gajbice za voće i povrće, čiji plasman je već obezbeđen – na tržište Grčke, Italije i Francuske.

Investitor je čak odlučio da svoju proizvodnju i sedište firme preseli iz Beograda u ovu opštinu.

Aleksandar Adžemović, vlasnik Fondi Export-a, kaže da su u Opovu najlakše postigli dogovor sa lokalnom samoupravom, kao i da u ovoj opštini imaju izvor sirovina.

– Brzo smo se dogovorili oko uslova koji su nam potrebni, kao što su struja, voda, put… Naša sirovina, odnosno industrijsko drvo, je topola. Takve sirovine se uglavnom obezbeđuju sa ritskih terena, koji ima u Vojovodini -objašnjava Aleksandar Adžemović, vlasnik Fondi Exporta.

Lokalna vlast je svesna da jedna od najsiromašnijih opština u Vojvodini investicije može privući samo ako bude efikasna.

– Lokalna samouprava se jako brzo dogovorila sa investitorom. Naš osnovni zadatak bio je da se njegova zainteresovanost pretvori u izgradnju jednog ozbiljnog industrijskog objekta, koji će zaposliti 70 radnika, što je za nas velika stvar. Ja očekujem da će ova investicija „povući“ i neke druge investitore. Neki su se već javili, prvenstveno prijatelji Aleksandra Adžemovića – kaže Zoran Tasić, predsednik opštine Opovo.