„Forma Ideale“ najveći proizvođač nameštaja u jugoistočnoj Evropi
Izvor: eKapija

Kragujevačka kompanija za proizvodnju pločastog nameštaja „Forma Ideale“, posle „Fiata“, najveći je izvoznik iz Kragujevca. Tokom 20 godina, koliko postoji, prešla je put od male firme do lidera u jugoistočnoj Evropi.

„Forma Ideale“ zapošljava 1.300 ljudi od čega je u direktnoj proizvodnji zaposleno 500, u Majdanpeku gde ovo preduzeće takođe ima svoj proizvodni pogon radi stotinu ljudi, a oko 500 zaposleno je u maloprodajnim objektima kojih na teritoriji Srbije ime 27.

Kako se navodi na sajtu Grada Kragujevca, 70% proizvodnje plasira se kroz izvoz u 23 zemlje u svetu, a proizvodni kapacitet od dva miliona komada pločastog nameštaja godišnje kragujevačku kompaniju čini najvećim proizvođačem nameštaja u jugoistočnoj Evropi.

– Kada ste lider u prozvodnji nameštaja u Srbiji i regionu, jubilej od 20 godina uspešnog rada i postojanja, predstavlja jedno veliko breme ali i obavezu da uvek idemo korak ispred. Ovu godinu obeležili smo veoma radno i sa 1.500 novih artikala i novih boja promenili smo veći deo asortimana, što je uslovilo i otvaranje sedam novih salona i to dva u Beogradu, i jedan u Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Zrenjaninu, Vrbasu i Čačku – kaže Aleksandar Ružesković, zamenik direktora marketinga „Forma Ideale“.

Ovu kompaniju su, u okviru kampanje „Na pragu privrednika“, posetili Dalibor Jekić, član Gradskog veća za privredu i Nebojša Zdravković predsednik Privrednog saveta grada Kragujevca.

Jekić je istakao da su sugestije koje dobijaju od uspešnih privrednika dragocene za donošenje odluka i smernica za rad gradskih institucija koje treba da omoguće što bolji ambijent za nove, ali i privrednike koji već posluju u gradu.

– Inicijative Privrednog saveta grada, kreću se u tom pravcu, da idemo ka nadležnim ministarstvima i da iskoristimo naše članstvo u NALED-u, da pokušamo da ukinemo PDV na osnovna sredstva, tj. na investicije koje su značajne u privredi. Imamo primer Alatnice, koja svake godine ulaže 1,5 mil EUR, i smatramo da bismo došli do novih radnih mesta i kako bi podsticali privredni rast i razvoj Kragujevca, da jednostvano mora doći do izmene Zakona – rekao je Jekić.