Formirana Razvojna agencija Srbije – SIEPA i NARR odlaze u istoriju
| Izvor: RTS

Od januara 2016. godine Razvojna agencija Srbije imaće zadatak da svima obezbedi jednake uslove za investiranje i poslovanje u našoj zemlji. Ona će naslediti Nacionalnu agenciju za regionalni razvoj (NARR) i SIEPA-u koje se gase. Posao koji preuzima nije lak, ocenjuju analitičari.

S jedne strane, u biografiji ostavljaju više od 200 investicionih projekata i predstavljanje privrede na skoro 800 sajmova. Ipak za odluku o ukidanju SIEPA-e i Nacionalne agencije za regionalni razvoj prevagnula je druga strana medalje. Dosadašnja praksa u njihovom radu morala je da se prekine, kažu u ministarstvu. Pitanje je kako će promenu pravila shvatiti investitori.

– Opšta poruka da jedna institucija nestaje i da se stvara neka nova institucija nije stabilnost, a većina poslovnih ljudi za Srbiju očekuje da nađe stabilnost. Inače, zemlje u tranziciji su između ostalog manje privlačne najviše zbog toga što se stvari moraju menjati pa je potencijalnim poslovnim ljudima rizik kako će to izgledati posle pormene – kaže analitičar Milan Kovačević.

– Suštinski, odluka da se SIEPA i Nacionalna agencija za regionalni razvoj ugase nije doneta preko noći i o toj mogućnosti da na ovaj način prekinemo dosadašnju praksu nažalost nismo mogli da donesemo drugačiju odluku jer bilo kojom drugom fleksibilnijom metodom nismo mogli da postignemo efekat – kaže Tamara Jurenić iz Ministarstva privrede.

Dugoročna sinhronizacija u programima, ciljevima, drugačiji odabir kadrova, bolja realizacija projekata, transparentna ulaganja, to su efekti koje treba da postigne Razvojna agencija Srbije.

– Mi smo suštinski u okviru našeg regiona, kada pogledamo susedne zemlje i način na koji one funkcionišu, morali da napravimo korak napred ka onom što one nude jer kao takvi moramo biti konkuretni – objašnjava Tamara Jurenić.

Milan Kovačevič smatra da treba menjati tamo gde je neophodno i stalno raditi na tome da se neguje celokupan ekonomski sistem kako bismo prešli na održivi privredni rast.

SIEPA i Nacionalna agencija za regionalni razvoj osnovane su 2001. odnosno 2009. godine. Možda više nego po osnovnoj delatnosti SIEPA će ostati upamćena po tome što su čak četiri direktora te agencije uhapšena zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj.