Francuski „Mecafor“ kupio zemljište u industrijskoj zoni u Kikindi – Tokom 2016. gradiće fabriku auto delova
| Izvor: RTV

Kikinda Francuska kompanija „Mecafor“ najavila je investicije od oko 4 mil EUR, a na prostoru kikindske Radne zone već tokom iduće godine trebalo bi da započne izgradnju fabrike delova namenjenih pre svega automobilskoj industriji.

– Nakon godinu i po dana pregovora, francuska kompanija „Mecafor“ kupila je 4 hektara zemljišta u okviru kikindske Agroindustrijske zone. Izgradnja fabrike i najavljene investicije za kikindsku opštinu predstavlja dobar predznak privrednog oporavka – naglašava predsednik opštine Pavle Markov.

– Kikinda je, moram da istaknem, jedan od retkih gradova koji je uspeo da animira investitora i da mu proda zemljište. Deo Radne zone francuska komapnija kupila je za 30 miliona dinara. Nadamo se da će već tokom naredne godine Kikinda biti u prilici da pregovara sa drugim zainteresovanim investitorima o prodaji delova Industrijske zone, što znači i nove investicije i zapošljavanje – kaže on.
baner1
Čelni ljudi kompanije „Mecafor“ najavili su da će oko 4 mil EUR biti investirano u buduće projekte, a izgradnja fabrike delova namenjenih pre svega automobilskoj industriji i renomiranim kupcima dobar su početak.

– Izgradnja planirane fabričke hale je početak investicija u Kikindi. To je, nadamo se, početak jedne nove priče u obostranom interesu. Grupa „La Fonte Ardennaise“ počela je da radi 1927. godine i zahvaljujući stalnim investicijama uspeli smo da dostignemo nivo jedne od najznačajnijih kompanija u našoj branši ne samo u Francuskoj, već i u Evropi – rekao je Nicolas Grosdidier, predsednik Upravnog odbora kompanije „Mecafor“ prilikom potpisivanja ugovora u opštini Kikinda.

– Praviti biznis u pojedinim državama samo zbog činjenice da su niske plate je strategija koja daje efekte samo u kratkom roku. To nije poslovna vizija naše kompanije – objasnio je on i dodao da su osnovni razlozi zbog kojih se francuska kompanija opredelila da Kikinda bude mesto za investiranje posve drugačiji.

– U Kikindi već postoji kvalitetna i kvalifikovana radna snaga, a školovanje mašinskog kadra na visokom je nivou. Ta činjenica, ali pre svega potreba da budemo bliže našim kupaca u ovom delu Evrope bili su pravi razlozi našeg dolaska u Kikindu – rekao je predsednik Upravnog odbora kompanije „Mecafor“.

Izgradnja fabrike u kikindskoj radnoj zoni trebalo bi da započne od aprila 2016. godine, a već od jeseni naredne godine prvih 55 radnika radilo bi u fabrici kompanije u Kikindi. Sa prvim potpisanim ugovorom o investiranju, kikindska lokalna samouprava i zvanično je predala inicijativu da postane sastavni deo slobodne carinske zone Subotica. Time bi, na već obezbeđenom prostoru, bili stvoreni još bolji uslovi za dolazak novih investitora na sever Banata.