Francuski Novares ulaže 6 mil EUR u proizvodnju autodelova u Zrenjaninu
Izvor: Novosti

Zrenjaninska Slobodna zona nastavlja sa uspešnim poslovanjem, a zahvaljujući odluci Gradskog veća koje je dalo saglasnost na njeno proširenje, privreda najveće banatske opštine dobiće i treću radnu zonu sa investitorom koji je rešio da „pusti korene“ u gradu na Begeju.

Reč je o francuskoj multinacionalnoj grupaciji Novares, koja proizvodi komponente za autoindustriju. U Srbiji su počeli delatnost pre nekoliko godina na Lazarevačkom drumu, kraj magistralnog puta Zrenjanin – Vršac. Sada će lokacija biti proširena za više od dva hektara u novom radnom kompleksu Istok, a koji će takođe biti u sastavu Slobodne zone.

Novares, inače, u Zrenjaninu zapošljava 170 radnika, a najveći deo svojih komponenti plasira Fiatu-Srbija, preko kragujevačke SZ. Radi još za pogone francuske grupacije PSA u Slovačkoj i Iranu, rumunsku Dacia-Reno i grupu Jaguar-Land rover u Austriji.

Već iduće godine Novares će realizovati investiciju od preko 6 mil EUR. U objekat na 3.200 kvm, uložiće 2,2 mil EUR, a ostatak na opremu. U startu će biti zaposleno 25 radnika, a plan je da ih do 2020. bude 280.

– Sa Bagljašem i Jugoistokom, koji su u našem režimu povlašćenog i ubrzanog privrednog razvoja od 2012, nova radna zona Istok omogućiće stranom investitoru da ekspresno podigne novu fabriku i nastavi izvoznu ekspanziju – kaže Branislav Malagurski, direktor DOO za upravljanje slobodnom zonom Zrenjanin.

Podseća da je ova zona započela rad 2005, kada je slovenačka Kolpa prenela proizvodnju opreme za kupatila u napuštene pogone zrenjaninske fabrike nameštaja. Dugo je bila jedina firma u režimu slobodne zone, sa skromnim izvozom od 7 mil EUR. Danas u dva radna kompleksa na 98 hektara, ona ima preko 20 korisnika, od kojih su osam velike firme sa skoro 6.500 radnika. Njihova godišnja produkcija dostiže skoro 125 mil EUR, pri čemu neto devizni efekat dostiže 10 mil EUR.