Francuzi jedu srpske puževe – U leskovačkoj fabrici godišnje prerade 200 tona mesa
| Izvor: Blic

Oko 200 tona prerađenog mesa puževa iz leskovačke fabrike Bones food svake godine završi na trpezama Francuza, Italijana, Mađara, Grka i Švajcaraca.

Mnogi Leskovčani i ne znaju da u gradu na Veternici postoji Bones food, sa 35 stalno zaposlenih i 150 radnika u sezoni, firma koja celokupnu proizvodnju plasira na inostrana tržišta i koja će na jesen početi da proizvodi i puževe u ljušturi s prelivom.

– Ušao sam u veliki rizik kada sam pre nekoliko godina počinjao posao, iako sam bio već iskusan privrednik. Puževi – ko će to kupovati, ali ispalo je sasvim neočekivano, pa se sad tržište širi gotovo samo od sebe – kaže za Blic vlasnik leskovačke fabrike Bora Marijanović, koji priznaje da ga je na ovaj rizični posao nagovorio njegov prijatelj Grk.

Na ceni su, objašnjava direktor fabrike Bojan Stanisavljević, beli vinogradarski puževi, kojih ima najviše u Vojvodini, i sivi, šumski puževi, do kojih može da se dođe i u leskovačkom kraju.

– Ipak, to je nedovoljno, pa puževe uvozimo iz okolnih zemalja – priča Stanisavljević.

Tim pre čudi što je Bora Marijanović, koji u Beogradu decenijama ima fabriku kozmetike, odlučio da pužaru podigne u Leskovcu, čiji je kraj siromašan sirovinom.

– Rođen sam i odrastao u Leskovcu, radio u Neveni i nekadašnjem Ukrasu. Hteo sam na neki način da se odužim Leskovčanima. Subvencije sam odbio, samo sam podigao jedan kredit od Fonda za razvoj koji sam isplatio – kaže Marijanović.

Na površini od 2,5 hektara sagrađena je fabrika sa četiri hladnjače, kapaciteta 300 tona, sa linijama za prijem, pranje, tercijarnu obradu, odvajanje po veličini, vađenje mesa, seciranje, odnosno odvajanje mesa od kućice, i izdvajanje otpada.

– Zatim sledi prerada, odnosno kuvanje mesa puža, hlađenje i kontrola, pakovanje i duboko zamrzavanje. Proces je komplikovan, ali to rade mašine – priča Stanisavljević.

Srbi neće ni da probaju

Vlasnika fabrike muči to što Srbi ne vole meso puževa, pa neće ni da probaju.

– Napravili smo probnu proizvodnju puževa, čije kuvano meso vratimo u kućicu i prelijemo raznim đakonijama, ali Srbi neće da jedu meso puževa iako je ono puno proteina, najzdravije. U restoranima u Beogradu i Novom Sadu, gde dolaze stranci, ide prodaja, ali u Leskovcu nikako. Ponudićemo marketima u pojedinačnim pakovanjima, pa ako ne ide otići će opet sve u izvoz, gde za tim specijalitetom vlada velika tražnja – dodaje vlasnik firme Bones food.