„Freeport“ i „Rio Tinto“ žele da investiraju u srpske rudnike
| Izvor: Tanjug

Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi izjavio je juče u Boru da srpske vlasti naporno rade na Zakonu o rudarstvu koji će, s jedne strane, omogućiti zemlji sigurnost u ubiranju poreza od rudarstva a, s druge, velikim firmama da investiraju u Srbiji, navodeći da se za ulaganja u srpske rudnike interesuju jedna američka i jedna multinacionalna kompanija – „Freeport McMoran“ i „Rio Tinto“.
Ambasador Kirbi je juče sa saradnicima, čelnim ljudima kompanije „Freeport McMoran“, predstavnicima firme „Rakita Exploration“ i ministrom rudarstva i energetike Aleksandrom Antićem posetio Opštinu Bor, RTB „Bor“ i američku kompaniju „Freeport McMoran“, koja u okolini Bora istražuje nova rudna ležišta.

Tokom obilaska najvećeg gradilišta na Balkanu, nove topionice i Fabrike sumporne kiseline u krugu RTB-a „Bor“, Kirbi je rekao da mu je veliko zadovoljstvo što može uživo da vidi izgradnju ovih objekta i rudarske pogone.
baner1
Navodeći da je posetio i kompaniju „“Freeport McMoran“, koja je ovde prisutna trinaest godina i radi na istraživanju rudnih nalazišta, Kirbi je napomenuo da „“Freeport“ procenjuje mogućnosti za otvaranje još jednog rudnika bakra u Boru.

– Ulaganja u rudarstvo znače mnogo i za Vladu Republike Srbije, jer svi znamo u kakvoj je finansijskoj situaciji ona sada, a upravo rudarstvo može značajno pomoći razvoju i boljem ekonomskom položaju – naglasio je i dodao da postoji još jedna multinacionalna kompanija koja je zainteresovana za ulaganje u rudarstvo u Srbiji – „Rio Tinto“.

Da Bor i okolina imaju ogroman rudarski potencijal pokazuju rezultati istraživanja koja je uradila kompanija „Freeport McMoran“ u okolini Bora, gde je pronađeno izuzetno bogato ležište rude bakra.

– Novi, moderan Zakon o geologiji i rudarstvu koji je u pripremi značajno će pomoći u privlačenju novih investicija – ocenio je Kirbi.

Na pitanje da li je upoznat sa glasinama o tome da je u rudi koja je pronađena u okolini Bora velika količina arsena, ambasador je odgovorio da često u vezi svega što se nalazi u zemlji u ovom delu Srbije kruže razne glasine.

– Ono što morate da uradite je da prvo pogledate o kojoj i kakvoj kompaniji se radi, a Vlada Srbije mora da donese jasne zakone koji će građane zaštititi od bilo kakvog ekološkog zagađenja. Američke kompanije su navikle da sarađuju sa predstavnicima civilnog društva, omogućavaju da se tačno vidi čime i na koji način se bave, i da u saradnji sa njima (civilnim organizacijama) omoguće građanima kvalitetan život – rekao je Kirbi.

Generalni direktor RTB-a „Bor“ Blagoje Spaskovski istakao je da je investicija u novu topinicu ogromna, ali da je još veći značaj za građane Bora i okoline, koji je, s jedne strane ekološki, jer će dobiti čist vazduh, a sa druge strane ekonomski, jer obezbeđuje bolji standard radnika i veći privredni rast cele Srbije.