Godišnji rast industrijske proizvodnje u Srbiji u oktobru 3,2%
| Izvor: Beta/Tanjug

Industrijska proizvodnja u Srbiji u oktobru 2016. bila je veća za 3,2% nego u istom mesecu prošle godine, a u odnosu na prošlogodišnji prosek rast je bio 12,1%, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Za deset meseci ove godine industrijska proizvodnja je za 5,2% bila veća nego u istom periodu prošle godine.

Povećanju industrijske proizvodnje u oktobru na godišnjem nivou najviše su doprineli proizvodnja električne energije, prehrambenih proizvoda, štampanje i umnožavanje audio i video zapisa, proizvodnja hemikalija i hemijskih proizvoda i eksploatacija ruda metala.

Sektor rudarstva je u oktobru zabeležio rast od 4,1%, a isti procenat povećanja imao je i sektor snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija, dok je prerađivačka industrija registrovala ekspanziju od 2,9%.

Proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju bila je u oktobru veća za 7,6% na godišnjem nivou, intermedijarnih proizvoda (osim energije) za 4,5%, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 3,8%, a energije za 3,1%, dok je proizvodnja kapitalnih proizvoda pala za 5,2%.

Obim industrijske proizvodnje je u oktobru, na godišnjem nivou, zabeležio rast kod 18 oblasti, čije je učešće u strukturi industrijske proizvodnje – 77%, a pad kod 11 oblasti, čije je učešće u strukturi industrijske proizvodnje – 23%, navodi se u saopštenju.