„Gorenje“ najavilo izdavanje obveznica
| Izvor: seebiz.eu

Nakon višemesečnih priprema „Gorenje“ je u sredu (24. septembra 2014. godine) počeo da prikuplja neobvezujuće ponude za kupovinu novog izdanja svojih obveznica kojim kompanija iz Velenja namerava osigurati dugoročne izvore finansiranja te sniziti kamatne troškove, piše slovenski dnevni list „Dnevnik“.
Detalji o izdanju još nisu objavljeni, ali prema neslužbenim informacijama agenti izdanja – NLB, Nova KBM i Alta Invest – prikupljaće ponude do ponedeljka (29. septembra 2014. godine). S obzirom na trenutni odziv investitora godišnja kamatna stopa petogodišnjih obveznica mogla bi da bude između 3,6 i 3,9%, a vrednost izdanja bi mogla premašiti 50 mil EUR.
baner1
U „Gorenju“ na upis obveznica pozivaju i investitore koji su u martu upisali komercijalne zapise ukupne vrednosti 35 mil EUR. Očekuje se da će „Gorenje“ deo novca prikupljenog novim izdanjem obveznica nameniti za isplatu komercijalnih zapisa i otplatu dela kratkoročnih kredita.

Krajem juna neto financijski dug kompanije iz Velenja bio je nešto manji od 405 mil EUR, a Uprava je najavila da bi do kraja godine trebao da bude smanjen na 333,6 mil EUR. Neto finansijski dug bi u tom slučaju bio samo 3,6 puta veći od ostvarene dobiti iz poslovanja pre amortizacija (EBITDA).