Gorenje Tiki počinje izvoz bojlera u Ameriku – Za 10 godina u Staroj Pazovi proizvedeno više od 3 miliona aparata, u planu širenje pogona u Valjevu

Gorenje Tiki počinje izvoz bojlera u Ameriku – Za 10 godina u Staroj Pazovi proizvedeno više od 3 miliona aparata, u planu širenje pogona u Valjevu
Izvor: eKapija

Desetogodišnjicu poslovanja u Staroj Pazovi kompanija Gorenje Tiki dočekala je kontinuiranim unapređenjem proizvodnih procesa i širenjem na nova tržišta. Iz ovdašnjih pogona izvozi se 90% proizvodnje u 34 zemlje sveta, a od iduće godine bojleri iz staropazovačke fabrike naći će se i na američkom tržištu.

To je za eKapiju potvrdio i Branko Apat, član uprave Gorenje Grupe.

– Pazovačka fabrika je u deset godina proizvela 3 miliona i 260 hiljada aparata. Najveća tržišta su Nemačka, Austrija, Srbija, Hrvatska i Rusija, a već godinu dana pripremamo se i za SAD. Testirali smo prve uzorke jer je važno prilagoditi uređaj tržištu budući da su kompletne komponente drugačije. Verujemo da ćemo sa testiranjima završiti do kraja godine tako da od naredne može da počne plasman.

Pre deset godina Gorenje Tiki je u Staroj Pazovi počeo sa jednom proizvodnom linijom i 15 zaposlenih. Danas je ovaj pogon jedini proizvodni centar malolitražnih, srednjolitražnih i velikolitražnih bojlera za Gorenje Grupu sa šest proizvodnih linija i godišnjom proizvodnjom od pola miliona jedinica električnih bojlera. Proizvode i prodaju i toplotne pumpe za grejanje vode, kuća i stanova, kao i za klimatizaciju poslovnih i privatnih prostorija, a u pazovačkoj fabrici sada je zaposleno 500 radnika.

Godišnji prihod od prodaje fabrike u Staroj Pazovi iznosi 29 mil EUR. Svake godine u proizvodnju investiraju u proseku oko 3 mil EUR. Nakon uvođenja novih energetskih standarda u EU u prošloj godini modernizovan je program električnih bojlera kojima je dodat novorazvijeni program toplotnih pumpi za grejanje sanitarne vode i domaćinstva, a za 2016. godinu planirane su investicije u nove laser tehnologije i modernizaciju tehnološko-proizvodne opreme.

– Osećamo obavezu da uprkos velikom cenovnom pritisku usled male kupovne moći ponudimo energetski efikasne aparate i savremene životne trendove podržimo inovacijama koje olakšavaju život – istakao je Apat.

Gorenje Tiki prostire se na 11 hektara zemljišta Gorenje Grupa u Srbiji ima tri fabrike za proizvodnju kućnih aparata i jednu, koja proizvodi alate za automobilsku industriju i belu tehniku. U Staru Pazovu, Valjevo i Zaječar do sada je investirano oko 100 mil EUR, a u svojim fabrikama u Srbiji Gorenje zapošljava 2.500 ljudi. Kompanija, ipak nije samo proizvođač, već i ‘kupac’. Tri fabrike u Srbiji sarađuju sa oko 150 domaćih dobavljača, a do 40% sirovina koje se koriste u proizvodnji su ovdašnje.

U najavi je su i nova ulaganja. Fabrika u Valjevu će takođe ove godine obeležiti deset godina rada, a Gorenje ima planove za dalje proširenje proizvodnih kapaciteta u ovom gradu.

Oni podrazumevaju novi proizvodni prostor i više od 200 novih ljudi u radnom odnosu.

– U Valjevu je sada zaposleno 1500 radnika, ali nam je potrebno još radne snage. Ta fabrika je uz onu u Velenju naša najbolja proizvodnja i sasvim sigurno ćemo je dalje razvijati. Kupujemo zemljište kompanije Elind u stečaju i tu ćemo se najviše širiti – kaže Apat.

On dodaje da ne razmišljaju u otvaranju fabrike u još nekom gradu u Srbiji.

– Razvijaćemo proizvodnju na postojeće tri lokacije. Planovi u Zaječaru nisu dovršeni, a prostora ima i u Staroj Pazovi – rekao je član uprave Gorenje Grupe, dodajući da ovim pokazuju kako je Srbija strateški važna i za proizvodnju i za prodaju aparata, kao i da su ovde „došli da ostanu“.

Komentarišući aktuelne navode o mogućem povećanju vlasničkog udela kompanije Panasonic u Gorenju, Apat je rekao da japanska korporacija još nije donela odluku, ali da bi preuzimanje moglo da ima samo pozitivan ishod.

– Panasonic nema proizvodnju bele tehnike u Evropi i moguće preuzimanje je šansa koju svi možemo da iskoristimo. Takav ugovor bi podstakao brži rast obe kompanije, a evo ovde u Staroj Pazovi imamo kapacitete za još 100- 200.000 bojlera – rekao je Apat.

Gorenje se nalazi na listi najvećih izvoznika Srbije u 2015. godini sa vrednošću izvoza od 140 mil EUR.

Grupa posluje u 90 zemalja sveta, a proizvodnju ima u Sloveniji, Republici Češkoj i Srbiji. Prema poslednjim podacima, u prvih 6 meseci ove godine prihodi od prodaje u Gorenju su porasli 581,3 mil EUR što je za 4,2 % više u odnosu na isti period prošle godine.

Sa svojim proizvodima na tržištu Srbije prisutni su više od 65 godina.

Ivana Bezarević

Pročitajte takođe

Kako da vešto izbegnete prekovremeni rad?

Kako da vešto izbegnete prekovremeni rad? Prekovremeni rad, mala plata, užasna radna atmosfera, poznato? Visoka …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *