Grad će subvencionisati i boravak dece u privatnim vrtićima – Posao za još 200 vaspitača i pomoćnih radnika
| Izvor: eKapija

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali razgovarao je u petak (30. decembra 2015. godine) sa predstavnicima privatnih vrtića o njihovom uključivanju u program subvencionisanja, koji imaju i gradski vrtići. Na sastanku u Starom dvoru bilo je reči o tome kako će se odluka, koja je doneta na poslednjoj sednici Skupštine grada, primeniti i na koji način prevazići probleme ili nedoumice, prenosi Beoinfo.
– Inicijativu, koja je krenula u oktobru prošle godine, realizovali smo za manje od tri meseca. Ovo je primer kako Grad Beograd i privatni sektor treba da sarađuju, a sve u interesu najmlađih. U ovom trenutku ima između 3.500 i 4.000 dece koja čekaju na mesto u vrtiću – rekao je gradonačelnik i dodao da u privatnim vrtićima ima oko 1.500 slobodnih mesta.

On je istakao da će na ovaj način Grad Beograd prepoloviti broj nedostajućih mesta u vrtićima u ovoj godini.

– Interes Grada Beograda je očigledan, s obzirom na to da bi za tih 1.500 nedostajućih mesta, gradnjom vrtića, morali da izdvojimo od 10 do 12 mil EUR. Ova inicijativa će dovesti do toga da sa 1.500, a možda i dve hiljade nedostajućih mesta, od ove godine pa do kraja mandata dođemo do trenutka kada možemo da kažemo da ne postoji dete na teritoriji grada koje nije nije pronašlo mesto u vrtiću. Privatni vrtići će zbog toga zaposliti oko 200 vaspitača i pomoćnih radnika, što znači 200 novih mesta na teritoriji grada – rekao je Siniša Mali.
baner1
On je naveo da ekonomska cena u privatnim vrtićima nije definisana pravilnikom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

– To znači da privatni vrtić može da ima različitu cenu od državnog, a tu razliku plaća roditelj. Ekonomska cena u gradskom vrtiću je 27.700 dinara, što znači da grad plaća 80% te cene – rekao je gradonačelnik i izrazio zadovoljstvo što su se privatni vrtići uključili u ovaj program.

Koordinator tima privatnih predškolskih ustanova Jelena Petrović pohvalila je inicijativu Grada Beograda da se roditeljima pomogne na ovaj način.

– U ovome smo pronašli interes, jer smatramo da sva deca treba da dobiju subvenciju, bez obzira na to da li su upisana u privatni ili državni vrtić. To je naš cilj u predstojećem periodu. U privatnim vrtićima sada je upražnjeno oko 1.500 mesta za upis 1. septembra, a postoji raspoloženje da se kapaciteti prošire. Videćemo kako će sve funkcionisati i sa kojim problemima ćemo se susretati u radu, ali potrudićemo se da opravdamo poverenje. Najzadovoljniji treba da budu roditelji, jer će dobiti značajnu pomoć Grada Beograda – istakla je ona, prenosi Beoinfo.