Građevinski radnici za poslom odlaze iz Srbije – Evropa traži montažere, fasadere, instalatere…
| Izvor: Dnevnik

U evropskim zemljama od građevinskih radnika najviše se trenutno traže montažeri skela, fasaderi i instalateri, kažu u Građevinskoj komori Srbije.

Potpredsednik te komore Goran Rodić je rekao da je zbog građevinske sezone dosta naših građevinaca već otišlo u inostranstvo, gde su bolje plaćeni i imaju više posla. Prema njegovim rečima, samo evropskim zemljama trenutno nedostaje oko 1,3 miliona zanatlija raznih građevinskih profila.

– Sve što je vredelo u Srbiji je uglavnom već i otišlo. Rad u Nemačku je organizovan preko detašmana, a u ostalim evropskim zemljama se ide gotovo poludivlje, na turističke vize i posle tri meseca se vraćaju – rekao je Rodić i dodao da tek treba da se započnu dosta veliki poslovi u zemljama kao što su Rusija, Kazahstan, Azerbejdžan i Alžir.

– U Rusiji, prema našim procenama, ima oko 20.000 naših građevinara. Trenutno nisu uposleni i preti opasnost da se dobar deo njih vrati u Srbiju. Pitanje je kako će biti organizovana gradnja velikih objekata, a posebno stambenih, za Svetsko prvenstvo fudbalu u Rusiji 2018. godine – kazao je Rodić i dodao da Rusi traže organizovan nastup naših građevinara za te projekte.

U Srbiji, takođe, nedostaje kvalitetna radna snaga pošto je najveći deo dobrih radnika angažovan na infrastrukturnim projektima i „Beogradu na vodi“ ili na privatnim gradilištima.

– Ima fizičke i polukvalifikovane radne snage, ali kvalitetni majstori nedostaju svuda. U Srbiji je trenutno, po našim procenama, u niskogradnji angažovanih oko 250 firmi, ali tu uglavnom rade rukovaoci mašinama i polukvalifikovana radna snaga- rekao je Rodić.