Gradi se nova fabrika u Šapcu

U šabačkoj industrijskoj zoni investitori iz Italije počeli su da grade sedmu fabrku. Od 600 komunalno opremljenih hektara, stotinu su za proizvodne pogone kupili domaći i strani privrednici. Ukoliko se ostvare započeti pregovori, Šabac bi trebao da dobije jednu od većih investicija u Srbiji.

U maju su započeli pregovore, u septembu dobili sve dozvole, a u januaru stiže prva oprema. Gradnja hale italijanskog investitora za proizvodnju polietilenske folije u Šapcu privodi se kraju.

„Ukupno treba da zaposlimo 60 radnika, imaćemo pet linija proizvodnje. Imamo već razvijeno tržište Zapadne Evrope, a planiramo da razvijemo mrežu klijenata gde ćemo distribuirati naše proizvode i u Srbiji gde je tržište u razvoju“, kaže Filipo Sedalto, vlasnik firme „Vopahel“.

Probna proizvodnja se očekuje početkom naredne godine, deo radnika već je na obuci u Italiji. Iskustvo prethodnih italijanskih privrednika sa lokalnom upravom, dobra su preporuka za nova ulaganja.

„U dogovorenom roku su ispunili sve što je bilo potrebno da bi mi mogli da gradimo, prvenstveno je to razlog, a i zato što je, a Šabac logistički na takvoj lokaciji“, kaže David Tomatin, menadžer u privredi iz Italije.

Uz italijanske u industrijskoj zoni placeve je kupilo 45 firmi, u više od 20 izgrađenih hala radi 1.620 radnika. Interesovanje privrednika sve veće, administracija brža, a gradska ulaganja u zonu daju rezultate.

„Kad kod nas dođe invetitor on kupuje opremljeno zemljište ne kupuje livadu. Kupuje zemljište koje ima ima struju, gas, vodu, kanalizaciju i put i to košta sedam evra po metru kvadratnom i to je cena svima, a za investitore koji ulažu u poljprivredu i prehrambenu industriju imamo specijalan popust od 50 odsto“, kaže Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca.

Novim pogonima šapčani se nadaju i u sledećoj godini. Sa velikim investitorom lokalna uprava pregovara od februara. Dolazak strane firme i posao za više od 1.500 radnika najavio je i premijer.

„Ja očekujem da nakon razgovora koji treba da se obave ove nedelje u Vladi Srbije dobijemo pozitivne povratne informacije i sa velikim očekivanjem se nadamo da će se svi dogovori i pregovori u Vladi odvijati na pravi način i kako smo od početka zamišljali. Ja ne bih otkrivao bilo kakve informacije dok se ne dovede do kraja“, kaže Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca.

U šabačkom kraju je uposleno 25.377 građana, na posao čeka više od 11.000, polovina su žene. Ako u Šabac uloži investitor sa Dalekog istoka, najviše radnih mesta biće za nezaposlene Šapčanke sa srednjom stručnom spremom.