I Grci vole leskovački ajvar – Sve veća tražnja za srpskom hranom, najavljene i investicije na jugu naše zemlje
| Izvor: Tanjug

Grčki privrednici i kupci na međunarodnom sajmu „EXPO 2014“, koji je se održava od 26. septembra do 1. oktobra gradu Kavali, vrlo su zainteresovani za srpske prehrambene proizvode.
Grcima su najzanimljivije prerađevine od voća i povrća, a posebno leskovački ajvar. Dogovoren je i izvoz više hiljada tegli od po 700 grama ajvara, pravljenog po tradicionalnoj recepturi domaćica sa područja Leskovca.

Na štandu Regionalne privredne komore Leskovac, gde su zajedno nastupila mala i srednja preduzeća iz Jablaničkog i Pčinjskog okruga i sa područja Kraljeva, Zaječara i Čačka, posetioci sajma su moglu da probaju i kupe ajvar, konditorske proizvode, rakije i vina i dobiju kataloge više od 60 firmi.
baner1
Predsednik Privredne komore regije Kavala Angelos Tsatsouluis izjavio je Tanjugu da veoma dobro poznaje Srbiju, jer je pre više od tri decenije studirao u Beogradu i zato je uveren da će Grci kupovati srpske proizvode. On podseća da Grčka tokom turističke sezone uvozi hranu i da taj period treba da iskoriste srpski proizvođači.

– I posle 30 godina, Srbija je i dalje moja ljubav, kao i ajvar i šljivovica – kaže Angelos Tsatsouluis.

Na sajmu “ EXPO 2014″ proizvode je izložilo 150 preduzeća iz Rumunije, Bugarske, Ukrajine, Poljske, Turske, Srbije, Grčke i sa Kipra. Regionalna privredna komora Leskovac, već sedmu godinu ucestvuje na ovom sajmu, a lokalne vlasti Kavale, obezbeđuju besplatan izožbeni prostor za naše privrednike.

Predsednik Regionalne privredne komore Leskovac Goran Jović kaže kako mu je drago što su se javili preduzetnici iz Ksantija, Aleksandropolisa i Kavale, koji žele da investiraju na jugu Srbije.

– Upravo smo razgovarali o izgradnji jedne fabrike u našoj „Zelenoj zoni“, biće to pogon za proizvodnju i pakovanje čajeva. Važno je da postoji interesovanje obe strane da se sarađuje – dodao je on.