Grindex izvozi brusilice u Indiju i Kinu – Jedini proizvođač alatnih mašina na Balkanu nastavlja ulaganje u proizvodnju

Sajam mašina za obradu metala, preciznog alata, produkcionih sistema i komponenata za automatizaciju EMO – Hanover, okupio je 2.200 izlagača iz 45 zemalja. Jedini predstavnik Srbije bila je kikindska firma Grindex, koja se predstavila novom mašinom.

– Nova mašina, sa četiri brusna kamena i najnovijim postupkom brušenja, najsavremenija je alatka ove vrste. Trudimo se da svake dve-tri godine usavršimo naše proizvode – ističe Jovan Bulatović, vlasnik firme Grindex.

Sajam u Hanoveru najveći je ove vrste u svetu i okuplja proizvođače i kupce alatnih mašina sa svih kontinenata.

– Pokušavamo da se probijemo na kinesko tržište. Počeli smo da izvozimo i u Indiju. Dve mašine za indijsko tržište treba da isporučimo do kraja godine – dodaje Bulatović.

Ipak, najveće tržište kikindskog preduzeća je Ruska Federacija, gde je velika potražnja za njihovim proizvodima. Godišnje se za firme u Rusiji izveze 25 mašina. Grindex je pre godinu i po kupio i dva pogona nekadašnje Livnice, Nodularni liv i pogon brusilica.

– U oba pogona dosta smo uložili, ali nismo pogrešili što smo ušli u ovu investiciju. Zaposlili smo i pedeset radnika, tako da Grindex sada ima ukupno 180 zaposlenih. U planu je i kupovina novih mašina koje će ubrzati mašinsku obradu – napominje Bulatović.

Kikinđani su, inače, jedini proizvođači alatnih mašina na Balkanu. Grindex proizvodi mašine za unutrašnje i spoljno okruglo brušenje, za brušenje navoja i složenih profila, koje se koriste u automobilskoj industriji za bušenje osovina, kolenastih vratila…