Grindex otvorio dva nova pogona u Kikindi – U proizvodnji brusilica posao za još 50 radnika
| Izvor: Blic

Preduzeće Grindex iz Kikinde danas je otvorilo dva pogona, pogon teške mašinske obrade i pogon nodularnog liva, u kojima je zaposlio 50 radnika. Ove pogone, kao i deo fabričkog kruga, ukupne površine oko 10 hektara, Grindex je u maju ove godine kupio od Livnice Kikinda Automobilska industrija. Vrednost ukupnog ulaganja je oko 2 mil EUR.

– Proizvodna hala za tešku mašinsku obradu ima 18.500 metara kvadratnih, a pogon nodularnog liva, sa pomoćnim objektima, oko 13.000 kvadrata. U hali za mašisnku obradu ima 140 alatnih mašina: brusilica, bušilica, glodalica, peć za žarenje odlivaka dužine do šest metara. Pogon je nekada proizvodio oko 500 brusilica godišnje. Kupili smo i kompletnu konstruktivno-tehnološku dokumentaciju za brusilice, što će nam skratiti proces proizvodnje. Nodularni liv može da proizvodi odlivke od sivog, nodularnog i čeličnog liva – rekao je na otvaranju Jovan Bulatović, osnivač i vlasnik Grindexa.

– Ima četiri „demag“ peći za topljenje gvožđa, a kapacitet svake je po 12,5 tona, i jednu manju peć, kapaciteta 4,5 tone. Ukupni topionički kapacitet tečnog liva je 20.000 tona godišnje. Kapacitet ručno kalupovanih odlivaka je početnih 5.000 tona godišnje. Livnica je tehnološki opremljena, ima pripremu peska, jezgrovnicu, kaluparnicu, čistionicu, a imamo i radionicu za mašisnku obradu drveta, koja proizvodi livačke modele, alate, za naše potrebe, ali i za druge fabrike – dodao je Bulatović.

Grindex je jedna od najuspešnijih privatnih firmi u Kikindi, koju je Bulatović osnovao pre 13 godina, koristeći dugogodišnje iskustvo iz Livnice Kikinda. Danas njegova firma, u ukupno tri pogona, zapošljava 140 ljudi. U novim pogonima, Bulatović je zaposlio iskusne, bivše radnike Livnice Kikinda.

– Prvi pogon otvorili smo pre 13 godina u iznajmljenoj auto radionici, a alate i pribor kupili na buvljacima. Usluge lake i teške mašinske obrade radili smo uslužno. Tehničku dokumentaciju nismo imali već smo je pravili za svaku mašinu posebno, merenjem delova starih mašina – priča Bulatović.

Glavni proizvodi Grindexa su alatne mašine brusilice, sa ručnim i kompjuterskim upravljanjem i one danas rade u nekim od poznatijih fabrika u svetu. Kompletna proizvodnja se izvozi, pretežno u Rusku federaciju i Belorusiju.