Gumene čizme iz Pirota osvojile Hong Kong i Skandinaviju
| Izvor: Al-Jazeera Balkans

Fabrika „Tigar“ u Pirotu nekada je bila deo velike istoimene korporacije. Nakon privatizacije dela koji proizvodi automobilske gume, gotovo hiljadu i po radnika proizvodi gumenu obuću, tehničku gumu i hemijske proizvode.

Od zaštitne do modne obuće. Izrađuju se u Pirotu, na jugoistoku Srbije, u fabrici „Tigar“. Ali nosiće ih uglavnom strani kupci.

Za njih, već 36 godina pravi ih Božidar Mitić. – Radim na radnom mestu đonadžije, već dugi niz godina i na mnogim drugim operacijama. Ja sam mojim poslom uglavnom zadovoljan jer volim da radim taj posao – kaže Božidar Mitić.

A njegov rad vole kupci iz zapadne Evrope i Azije. Tako je vrednost izvoza, na tim tržištima, oko 12 mil EUR. To je tri četvrtine ukupne proizvodnje. Zaštitna obuća im je prioritet.

U zaštitnoj čizmi vatrogasci bez straha od povreda mogu hodati i kroz otvoreni plamen. Takve čizme nose i vatrogasci iz Hong Konga. Na taj ugovor u fabrici u Pirotu su posebno ponosni.

Branislav Ćurić, zamenik generalnog direktora kaže da isporuke za Hong Kong iznose od 200 do 400 hiljada EUR godišnje. U čizmama iz Pirota hodaju i vojnici Finske i Švedske. Vrednost tog četvorogodišnjeg ugovora je 4,7 mil EUR.

– Reč je o specijalnoj zaštitnoj gumenoj obući, koja se radi po najvišim standardima tih vojski i tih tržišta. Reč je o četvorogodišnjem ugovoru koji je počeo 2013. i završava se 2016. godine i mi smo upravo u kampanji proizvodnje da bi završili tender u 2016. godini – kaže Ćurić.

Iako sezonska, gumena modna obuća deo je asortimana pirotske fabrike. Trude se da budu u trendu, ali i da sačuvaju prepoznatljive motive sa pirotskih ćilima po kojima je taj grad poznat.