Hala u Baču čeka investitora – Za proizvodni pogon zainteresovani ulagači iz Srbije, Slovenije i Malte
| Izvor: Novosti

U industrijskoj zoni u Baču završena je izgradnja višenamenske proizvodne hale, kojom će lokalna samouprava pokušati da privuče potencijalne investitore. Za izgradnju hale obezbeđeno je sedam miliona dinara iz opštinskog budžeta, a pet miliona obezbedilo je Ministarstvo privrede. Hala je podignuta na 1.200 m2.

– Raspisan je konkurs za izdavanje hale na besplatno korišćenje u narednih tri do pet godina investitoru koji zaposli najmanje 50 radnika. Njegova obaveza biće da halu privede nameni. Već se javio zainteresovani domaći ulagač, koji je spreman da u startu zaposli 50 radnika. Ako uspe da, poput stranih investitora, dobije državnu subvenciju od 3.000 do 5.000 EUR po radnom mestu, zaposliće, kako je najavio, 120 do 150 radnika – izneo je predsednik opštine Dragan Stašević.

Bač je, prema njegovim rečima, opština trećeg stepena razvijenosti (nedovoljno razvijena), koja nastoji da se predstavi kao povoljno mesto za biznis.

– Industrijska zona, koja je udaljena svega sat vremena vožnje od Novog Sada, potpuno je komunalno i infrastrukturno opremljena. U Baču 20 godina nije bilo nijedne investicije. Došlo je vreme da lokalna samouprava zaustavi kola koja su išla nizbrdo – naglasio je Stašević.

Pre tri meseca slovenačka kompanija „Ganga“ je za 427.500 dinara kupila tri parcele u industrijskoj zoni u Baču, na kojima namerava da podigne pogon za preradu organskog otpada i proizvodnju komposta za biogasne elektrane. Investicija je vredna oko 500.000 EUR i trebalo bi da otvori 20 do 25 radnih mesta.

Stašević napominje da je nameru za dolazak u Bač iskazao i privrednik sa Malte.

– Potencijalni investitor je naše gore list, koji je desetak godina radio na Njujorškoj berzi. On želi da u ataru Bača kupi ili barem na 30 godina zakupi 10 hektara obradive zemlje u jednom komadu, na kojoj bi zasnovao organsku proizvodnju ječma i hmelja. Njegov poslovni plan je proizvodnja piva organskog porekla, koje bi koštalo nekoliko evra po flaši, a izvozilo bi se u Evropu, SAD i Kinu – kaže Stašević.

ELEKTRANA NA BIOGAS

Uskoro će u industrijskoj zoni u Baču biti otvorena termoelektrana koja će kao gorivo koristiti biljne ostatke sa njiva. Biće sačinjena od tri biogasna postrojenja od po dva megavata električne energije. – Reč je o jednoj od retkih bioenergana u istočnoj Evropi, u koju je kompanija iz Slovačke uložila oko 9 mil EUR, a zaposliće 25 radnika – naveo je Stašević.