Henkel u Kruševcu otvorio novu Somat fabriku – Investicija od 20 mil EUR, posao za 50 ljudi

Kompanija Henkel Srbija otvorila je danas u Kruševcu novu Somat fabriku.

Reč je investiciji vrednoj 20 mil EUR. Kako je rečeno prilikom otvaranja, u novoj fabrici biće zaposleno 50 ljudi, a doprineće povećanju izvoza ove kruševačke fabrike za 20%.

U novoj fabrici prvi put će se koristiti nova Somat tehnologija, koja će na tržište doneti i novi proizvod – Somat tablete za mašinsko pranje sudova sa rastvorljivom folijom, kojim će se, kako navode u kompaniji, snabdevati 36 regionalnih, evropskih i globalnih tržišta.

Fabriku su otvorili premijerka Ana Brnabić, ambasador Nemačke u Srbiji Axel Dittmann, direktor fabrike Henkel Srbija u Kruševcu, Dušan Antonijević, kao i predstavnici kompanije na globalnom nivou i predstavnici lokalne samouprave.

Direktor fabrike Henkel u Srbiji Dušan Antonijević, kazao je da Henkel uspešno posluje u Srbiji već više od 15 godina i do sada je investirao 200 mil EUR u srpsko tržište.

Nemačka kompanija Henkel osnovana je 1876. godine, a 2017. godine ostvarila je prodaju od 20 mlrd EUR i operativni profit od 3,5 mlrd EUR. Tri najpoznatija Henkel brenda su Persil, Scwarzkopf i Loctite, a ostvarili su više od 6,4 mlrd EUR ukupne prodaje.

Henkel je 1962. godine lansirao Somat – prvi deterdžent za čišćenje u Nemačkoj koji je posebno razvijen za mašine za sudove. Kompanija zapošljava gotovo 53.000 ljudi širom sveta.