Holandsko znanje za srpske mlekare – Udruživanje farmera rešenje za domaće stočarstvo

Holandsko znanje za srpske mlekare – Udruživanje farmera rešenje za domaće stočarstvo
| Izvor: Dnevnik

Holandija je napravila krovnu organizaciju koja obuhvata 95% njihovih proizvođača mleka i samim tim su najbolji u tom sektoru. To je i savet za naše proizvođače: neophodno je da se udruže – rekao je pokrajinski sekretar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu AP Vojvodine Vuk Radojević na seminaru „Izazovi mlečnog govedarstva: Holandija i Srbija“.

Ovaj skup organizovali su Ambasada Kraljevine Holandije, Odeljenje za poljoprivredu, u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, i Departman za stočarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, a predavanja su držali još i ataše za poljoprivredu za Zapadni Balkan Martin Vegen, prof. dr Miroslav Plavšić sa Poljoprivrednog fakulteta, kao i holandski stručnjaci za govedarstvo Johanes Brolsma i Erik Gosteli.

Tema seminara bilo je holandsko znanje i predavanje na temu ishrane krava, ali i saveti proizvođačima i prerađivačima u sektoru mlečnog govedarstva u Srbiji, kao i predstavljanje prakse iz Holandije, a prisustvovali su mu mnogobrojni proizvođači mleka.

Pokrajinski sekretar Vuk Radojević kazao je da je u pripremi otvaranje edukativnog centra koji će preneti holandsko znanje, iskustvo i tehnologiju domaćim farmerima. Trening-centar imaće aktivnu podršku Kraljevine Holandije i takođe će predstavljati pripremu farmera za IPARD programe.

On je dodao da je Pokrajinski sekretarijat omogućio mere podrške mini-proizvođačima mleka i mesa, konkurse za genetski potencijal, kao i opremanje farmi, koji će trajati do kraja godine, i pozvao sve koji ispunjavaju uslove da konkurišu za finansijsku podršku za koju su rebalansom budžeta izdvojene značajne nepovratne svote.

foto: Patrik Jech/shutterstock.com Stočarstvo predstavlja važnu granu poljoprivrede, ali ima udeo od samo 35%, što je nedovoljno ako poredimo sa razvijenim zemljama gde ide od 60 do 80% dohotka. Radojević napominje da je domaće stočarstvo pretrpelo niz udaraca i da je godinama degradirano, a jedan od preduslova da krene nabolje je upravo – udruživanje.

Martin Vegen je rekao da je kooperacija između Holandije i Srbije dobra i da Srbija ima obećavajući mlečni sektor, koji je neohodno unaprediti.

– Više udruženih farmi ima veću moć, a samo je na proizvođačima da li će organizovati individualnu proizvodnju ili širu – kazao je Vegen, i dodao da je Holandija vodeća u proizvodnji mleka i najbolja po tome upravo zato što su proizvođači udruženi.

Pijemo sve manje mleka

Profesor Miroslav Plavšić kaže da pijemo mnogo manje mleka i jedemo manje sira nego stanovnici EU. Dok Evropljanin popije 90,4 litara godišnje, u Srbiji se popije 49,4.

– Osim toga, posle Rumunije imamo najnižu otkupnu cenu mleka u Evropi. Dok u Italiji cena iznosi 43,9 evrocenta, kod nas litra u otkupu košta 28,7 – kaže Plavšić i dodaje da je težnja u celom svetu da se s manjim brojem životinja poveća proizvodnja mleka, međutim, kod nas je broj goveda isti.

Pročitajte takođe

Kako da vešto izbegnete prekovremeni rad?

Kako da vešto izbegnete prekovremeni rad? Prekovremeni rad, mala plata, užasna radna atmosfera, poznato? Visoka …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *