Holandsko znanje za srpske mlekare – Udruživanje farmera rešenje za domaće stočarstvo
| Izvor: Dnevnik

Holandija je napravila krovnu organizaciju koja obuhvata 95% njihovih proizvođača mleka i samim tim su najbolji u tom sektoru. To je i savet za naše proizvođače: neophodno je da se udruže – rekao je pokrajinski sekretar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu AP Vojvodine Vuk Radojević na seminaru „Izazovi mlečnog govedarstva: Holandija i Srbija“.

Ovaj skup organizovali su Ambasada Kraljevine Holandije, Odeljenje za poljoprivredu, u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, i Departman za stočarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, a predavanja su držali još i ataše za poljoprivredu za Zapadni Balkan Martin Vegen, prof. dr Miroslav Plavšić sa Poljoprivrednog fakulteta, kao i holandski stručnjaci za govedarstvo Johanes Brolsma i Erik Gosteli.

Tema seminara bilo je holandsko znanje i predavanje na temu ishrane krava, ali i saveti proizvođačima i prerađivačima u sektoru mlečnog govedarstva u Srbiji, kao i predstavljanje prakse iz Holandije, a prisustvovali su mu mnogobrojni proizvođači mleka.

Pokrajinski sekretar Vuk Radojević kazao je da je u pripremi otvaranje edukativnog centra koji će preneti holandsko znanje, iskustvo i tehnologiju domaćim farmerima. Trening-centar imaće aktivnu podršku Kraljevine Holandije i takođe će predstavljati pripremu farmera za IPARD programe.

On je dodao da je Pokrajinski sekretarijat omogućio mere podrške mini-proizvođačima mleka i mesa, konkurse za genetski potencijal, kao i opremanje farmi, koji će trajati do kraja godine, i pozvao sve koji ispunjavaju uslove da konkurišu za finansijsku podršku za koju su rebalansom budžeta izdvojene značajne nepovratne svote.

foto: Patrik Jech/shutterstock.com Stočarstvo predstavlja važnu granu poljoprivrede, ali ima udeo od samo 35%, što je nedovoljno ako poredimo sa razvijenim zemljama gde ide od 60 do 80% dohotka. Radojević napominje da je domaće stočarstvo pretrpelo niz udaraca i da je godinama degradirano, a jedan od preduslova da krene nabolje je upravo – udruživanje.

Martin Vegen je rekao da je kooperacija između Holandije i Srbije dobra i da Srbija ima obećavajući mlečni sektor, koji je neohodno unaprediti.

– Više udruženih farmi ima veću moć, a samo je na proizvođačima da li će organizovati individualnu proizvodnju ili širu – kazao je Vegen, i dodao da je Holandija vodeća u proizvodnji mleka i najbolja po tome upravo zato što su proizvođači udruženi.

Pijemo sve manje mleka

Profesor Miroslav Plavšić kaže da pijemo mnogo manje mleka i jedemo manje sira nego stanovnici EU. Dok Evropljanin popije 90,4 litara godišnje, u Srbiji se popije 49,4.

– Osim toga, posle Rumunije imamo najnižu otkupnu cenu mleka u Evropi. Dok u Italiji cena iznosi 43,9 evrocenta, kod nas litra u otkupu košta 28,7 – kaže Plavšić i dodaje da je težnja u celom svetu da se s manjim brojem životinja poveća proizvodnja mleka, međutim, kod nas je broj goveda isti.