Hrana iz Srbije sve traženija u Rusiji i ZND – Ugovoren izvoz vredan 7 mil EUR

Hrana iz Srbije sve traženija u Rusiji i ZND – Ugovoren izvoz vredan 7 mil EUR
| Izvor: eKapija

Kompanije iz Srbije dogovorile su na međunarodnom sajmu prehrambenih proizvoda „Svet hrane“ u Moskvi (World Food) nove izvozne aranžmane vredne više od 7 mil EUR, saopštila je danas Privredna komora Srbije (PKS). Najviše se očekuje od plasmana svežeg voća i povrća na tržište Rusije, a primetno je interesovanje ruskih kupaca i za organske proizvode.

PKS i Razvojna agencija Srbije su, organizacijom nacionalnog štanda Srbije, podržale nastup 12 srpskih kompanija, proizvođača svežeg i zamrznutog voća i povrća, mesnih proizvoda, sokova i organskih proizvoda na međunarodnom sajmu „Svet hrane“, održanom od 12. do 15. septembra.

Izlagači Nectar, Zlatiborac, Jugprom, Pik Južni Banat, Voćar, ITN, Moravac Z Z, Poslovni sistem Global Sid, Flora Internacional, Ćirić Agro MĐŽ, Mirax Agrar i Agroprom, izlagali su ove godine na dva nacionalna štanda Srbije u sajamskim halama specijalizovanim za voće i povrće, meso i mesne prerađevine.

Trgovinsku razmenu Srbije i Ruske Federacije u 2015. godini obeležila je oscilacija kursa i pad vrednosti rublje, što je direktno uslovilo nesigurnost naplate, otežano planiranje i samim tim značajan pad trgovinske razmene i izvoza i uvoza. Stabilizacija kursa rublje od početka 2016. uticala je na rast trgovinske razmene i srpskog izvoza. Rezultate bilateralne trgovinske saradnje srpskih i ruskih kompanija u prvoj polovini godine obeležio je dinamičan rast srpskog izvoza, uz značajno smanjenje deficita.

Srpski izvoz vredeo je 379,2 mil USD, što predstavlja rast od 18,1% u odnosu na isti period prethodne godine. Pokrivenost uvoza izvozom je sa 41,5% u 2015. godini povećana na 47,6% u prvoj polovini 2016.

Rast izvoza srpskih prehrambenih proizvoda u prvoj polovini 2016. godine zabeležen je kod svežeg voća – za 74%, kod sira za 27%, a kod svežeg povrća za 23,7%.

Značaj ostvarenih vrednosti srpskog izvoza u Rusiju utoliko je veći ukoliko se uzme u obzir udaljenost tržišta Ruske Federacije – više od 2.000 kilometara, kao i visoki transportni troškovi, koji u velikoj meri utiču na finalnu cenu proizvoda. Srpski proizvod je cenjen, prepoznat kao kvalitetan, ima kupca, a opšti utisak srpske poslovne zajednice je da takav trend treba održati i valorizovati, jer potencijali nisu ni izdaleka iscrpljeni.

Pročitajte takođe

YouTube ima novu opciju za pregled videa od 360 stepeni

YouTube ima novu opciju za pregled videa od 360 stepeni YouTube će uskoro omogućiti pristup …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *