Hrana iz Srbije sve traženija u Rusiji i ZND – Ugovoren izvoz vredan 7 mil EUR
| Izvor: eKapija

Kompanije iz Srbije dogovorile su na međunarodnom sajmu prehrambenih proizvoda „Svet hrane“ u Moskvi (World Food) nove izvozne aranžmane vredne više od 7 mil EUR, saopštila je danas Privredna komora Srbije (PKS). Najviše se očekuje od plasmana svežeg voća i povrća na tržište Rusije, a primetno je interesovanje ruskih kupaca i za organske proizvode.

PKS i Razvojna agencija Srbije su, organizacijom nacionalnog štanda Srbije, podržale nastup 12 srpskih kompanija, proizvođača svežeg i zamrznutog voća i povrća, mesnih proizvoda, sokova i organskih proizvoda na međunarodnom sajmu „Svet hrane“, održanom od 12. do 15. septembra.

Izlagači Nectar, Zlatiborac, Jugprom, Pik Južni Banat, Voćar, ITN, Moravac Z Z, Poslovni sistem Global Sid, Flora Internacional, Ćirić Agro MĐŽ, Mirax Agrar i Agroprom, izlagali su ove godine na dva nacionalna štanda Srbije u sajamskim halama specijalizovanim za voće i povrće, meso i mesne prerađevine.

Trgovinsku razmenu Srbije i Ruske Federacije u 2015. godini obeležila je oscilacija kursa i pad vrednosti rublje, što je direktno uslovilo nesigurnost naplate, otežano planiranje i samim tim značajan pad trgovinske razmene i izvoza i uvoza. Stabilizacija kursa rublje od početka 2016. uticala je na rast trgovinske razmene i srpskog izvoza. Rezultate bilateralne trgovinske saradnje srpskih i ruskih kompanija u prvoj polovini godine obeležio je dinamičan rast srpskog izvoza, uz značajno smanjenje deficita.

Srpski izvoz vredeo je 379,2 mil USD, što predstavlja rast od 18,1% u odnosu na isti period prethodne godine. Pokrivenost uvoza izvozom je sa 41,5% u 2015. godini povećana na 47,6% u prvoj polovini 2016.

Rast izvoza srpskih prehrambenih proizvoda u prvoj polovini 2016. godine zabeležen je kod svežeg voća – za 74%, kod sira za 27%, a kod svežeg povrća za 23,7%.

Značaj ostvarenih vrednosti srpskog izvoza u Rusiju utoliko je veći ukoliko se uzme u obzir udaljenost tržišta Ruske Federacije – više od 2.000 kilometara, kao i visoki transportni troškovi, koji u velikoj meri utiču na finalnu cenu proizvoda. Srpski proizvod je cenjen, prepoznat kao kvalitetan, ima kupca, a opšti utisak srpske poslovne zajednice je da takav trend treba održati i valorizovati, jer potencijali nisu ni izdaleka iscrpljeni.