I tate sa mamama na porodiljskom?

I tate sa mamama na porodiljskom?
Izvor: Blic

Ideja ministarke bez portfelja Slavice Đukić Dejanović je da ubuduće i očevi budu zakonski obavezani da određeni period posle rođenja deteta, zajedno sa majkom, provedu pored deteta. To odsustvo bi im, naravno, bilo plaćeno, kao što je plaćeno i majkama.

Ovo je, kako kaže za Blic, zasad samo ideja, o kojoj tek treba da se diskutuje, ali bi njeno prihvatanje svakako „povećalo psihološki komfor žene“, koja ne bi bila napeta i u strahu da će u brizi o detetu biti prepuštena sama sebi.

To bi, uz formiranje Demografskog saveta, bio jedan od noviteta populacione politike. Očevi i sada imaju mogućnost da odsustvuju sa posla zbog nege deteta, što se računa od bebina navršena tri meseca. To, međutim, nije obavezno, a prva tri meseca uz bebu je isključivo majka.

– Zakon dozvoljava očevima odustvo s posla zbog nege deteta, do bebinih navršenih godinu dana. To je, međutim, samo mogućnost. U praksi je uglavnom majka ta koja ostaje sa detetom. Moja je ideja da se očevi zakonom obavežu da određeni period vremena zajedno sa majkom provedu sa bebom – kaže Slavica Đukić Dejanović za Blic.

Ona ističe da je još u toku prikupljanje relevantnih podataka u vezi sa populacionom politikom, a tek nakon što oni budu prikupljeni i analizirani moći će da izađe i sa konkretnim predlozima.

– Poenta je pojačati ulogu celog društva u odgajanju dece – kaže ministarka navodeći da je ogroman problem zaposlenih majki koje, recimo zbog smenskog rada ili prevelikog obima posla, nemaju kome da ostave decu, jer vrtići rade do 16 ili 17 sati.

Udruženje Roditelj: Ne postoji ekonomija koja bi to mogla izdrži

Angelina Radulović iz Udruženja Roditelj navodi za „Blic“ da ima smisla omogućiti očevima da u prve četiri do šest nedelja od detetovog rođenja budu odsutni sa posla, jer im je u to vreme vrlo teško da se prilagode novim ulogama.

Ukoliko je, međutim, reč o projektu da tate i mame u isto vreme ide na porodiljsko, on bi bio samo jedan u nizu promašenih projekata u Srbiji. Radulovićeva navodi da ne treba najavljivati nešto što nije moguće sprovesti.

– Takvu ideju ministarke ne bi izdržala nijedna ekonomija na svetu. Umesto toga treba omogućiti ženama koje žele da se ranije vrate na posao, da se zaista i vrate, a tatama da za to vreme budu na porodiljskom – smatra Radulovićeva.

Ona dodaje da je projekat istovremenog odlaska majki i očeva na porodiljsko u rangu onog da će majke sa troje dece do njihove 18. godine primati platu, a u stvarnosti im se dešava da im po godinu dana kasni porodiljsko.

– Ako bi i sa finansijskog stanovišta bilo moguće sprovesti ideju Slavice Đukić Dejanović, ko garantuje da će očevi za to vreme preuzeti obaveze oko dece – kaže Radulovićeva.

Pročitajte takođe

Za podršku maloj privredi obezbeđeno 556 miliona dinara – Raspisan poziv za dodelu bespovratne pomoći

Za podršku maloj privredi obezbeđeno 556 miliona dinara – Raspisan poziv za dodelu bespovratne pomoći …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *