„Ikarbus“ montira 21 autobus – U zemunsku fabriku stižu i nove narudžbine
| Izvor: Novosti

ikarbus.rs Na proizvodnim linijama zemunske fabrike „Ikarbus“, trenutno se pravi 21 autobus!

– Imamo posla, a biće ga još i više, jer ćemo uskoro učestvovati na dva tendera koja se raspisuju za nabavku autobusa u „ATP Pančevo“ i u „GSP Beograd“ – kaže za „Novosti“ prvi čovek ove kompanije, generalni direktor Aleksandar Vićentić.

Iako „Ikarbus“ prodaje više vrsta autobusa različitog tipa i namene, u centru pažnje javnosti je i dalje vozilo koje na haubi ima znak „Mercedesa“ a koje naša kompanija pravi u saradnji sa nemačkim gigantom.

– U kontingentu od deset autobusa koje je naručila „Ariva“ je i jedan koji radimo u saradnji sa „Mercedesom“ – kaže generalni direktor „Ikarbusa“ Vićentić. – Ali ovih dana ćemo potpisati i ugovor sa lazarevačkom „Lastrom“ koja želi tri „mercedes“ autobusa.
baner1
Autobus koji zemunska fabrika pravi na šasiji „mercedesa“, dobio je izuzetne ocene od strane stručnjaka, a po odnosu cene i kvaliteta nema ozbiljniju konkurenciju ne samo u zemljama regiona već i u zemljama istočne Evrope, pa zato ne čudi veliko interesovanje za kupovinu modela „IK 112 LE“, za kojeg u nemačkoj kompaniji kažu da je napravljen da dugo traje i da ima niske troškove eksploatacije, a motor koji se ugrađuje trebalo bi da bez problema prevali 1.800.000 kilometara.

– Ima dosta interesenata iz zemalja regiona sa kojima smo u stalnom kontaktu, ali da bismo tamo prodavali ovaj autobus, neophodno je da ugrađujemo motore sa „evro 6“ standardom, a mi za sada ugrađujemo „evro 5“ motore – objašnjava direkor Vićentić.

Cena autobusa je, u zavisnosti od želja kupca, oko 130.000 EUR, što je veliki plus u nadmetanju sa konkurencijom.

Kapacitet „Ikarbusa“, u kome radi 260 visoko obučenih i kvalifikovanih radnika, iznosi 220 vozila godišnje, što znači da bi bez problema mogli da isporuče prvih 50 autobusa koje će, prema najavama, uskoro na tenderu zatražiti „GSP Beograd“.