Indijci zainteresovani za proizvodnju konfekcije u Srbiji
| Izvor: Novosti

Pirot, Leskovac ili Gornji Milanovac mogli bi da postanu adresa jedne od fabrika indijske tekstilne kompanije „Sonal“. Delegacija indijskih biznismena posetila je nedavno pogone nekadašnjih giganata, tražeći lokaciju za svoj novi pogon.

Zainteresovani su za pokretanje proizvodnje konfekcije, jer bi iz Srbije mogli da plasiraju robu bez carine do blizu milijardu potrpošača.

Indijski tekstilci su posetili pogone čuvenog „Prvog maja“ u Pirotu, koji više ne rade. U Leskovcu su obilazili prazne hale nekadašnjih fabrika, a u Gornjem Milanovcu prostorije „Rudnika“, koji je u stečaju.

– Ukoliko bi otvorili fabriku, zaposlili bi najmanje 1.000 ljudi. Srbija ih zanima zbog bescarinskog izvoza u zemlje EU, CEFTA, EFTA i Carinske unije. To je tržište od milijardu ljudi. Interesovali su se za pogodnosti i podsticaje koje nudi Srbija- kaže Milorad Vasiljević, sekretar Udruženja za industriju tekstila, odeće, kože i obuće Privredne komore Srbije.

Indijska delegacija obišla obišla je gradove koji su poznati po tekstilnoj industriji i po obučenim radnicima.

– U Leskovcu postoji srednja škola, a u svim gradovima je dosta obučenih radnika koji, nažalost, nemaju posla- dodaje Vasiljević.

Stečaj

Nekada čuveni „Prvi maj“ u Pirotu završio je u stečaju posle neuspešne privatizacije. Drugi vlasnik, slovenačka „Aha Mura“, bankrotirala je 2014. godine. Agencija za privatizaciju je pre nekoliko meseci ponudila u zakup proizvodnu halu u Pirotu od oko 8.000 m2.