Indijski Excel Industries kupio fabriku Blok Signal – Nastavlja se proizvodnja železničke i komunalne opreme u Nišu
| Izvor: RTS

Indijska kompanija Excel Industries Limited, sa sedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, kupila je nišku fabriku Blok Signal, koja je nekada bila u okviru MIN Holdinga. Excel Industries Limited je deo velike industrijske grupe koja radi za mašinsku i naftnu industriju.

Kompanija Excel kupila je fabriku Blok Signal za 1 mil EUR i u prvoj godini zaposliće još 35 radnika. Niška fabrika nastaviće sa novim vlasnicima proizvodnju opreme za železnicu i komunalne opreme.

– Mnogo mi znači podrška koju sam dobio u Srbiji, za kupovinu ove fabrike. To je ono što ću preneti svojim poslovnim partnerima i mislim da će zbog toga i oni želeti da dođu – ističe Samir Edros, suvlasnik kompanije Excel Industires.

Ova fabrika je kupljena bez podsticajnih sredstava koja država daje stranim investitorima. Blok Signal je bio deo MIN Holdinga, koji je posle privatizacije 2003. godine imao velike gubitke i dugovanja.

– Srbija danas predstavlja u pravnom, političkom i ekonomskom smislu jednu stabilnu i ozbiljnu državu u kojoj svi potencijalni investitori mogu da prepoznaju dobru šansu da šire svoj biznis i da ovde ostvaruju profit – objašnjava Dragan Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu privrede.

Dolazak kompanije Excel u Niš rezulat je međudržavnog dogovora sa početka ove godine.

– Ovo je prvi konkretan rezulat razgovora premijera Srbije i Indije u januaru. Ima još mnogo mogućnosti za saradnju, a najviše u sektoru informacionih tehnologija i poljoprivrede – ukazala je Narinder Čauhan, ambasadorka Indije u Srbije.

Indijska kompanija posluje od 1981. godine, sa sedištem u Ajmanu u Emiratima. Osim proizvoda za mašinsku i naftnu industriju, rade i delove za avioindustriju i medicinske uređaje.