Indonezija razmatra otvaranje velikog distributivnog centra u Leskovcu
| Izvor: JUGpress

Predsednik Regionalne privredne komore Leskovac (RPKL) Goran Jović rekao je za „JUGpress“ da je ambasador Indonezije, prilikom nedavne posete Leskovcu, pokazao interesovanje za otvaranje velikog distributivnog centra za jugoistočnu Evropu upravo na ovom prostoru.

– Način na koji su odabrali da to bude okolina Leskovca i Leskovac ne mogu sada da komentarišem, ali i predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić je imao razgovore sa zamenikom ministra spoljnih poslova Indonezije, kada su, načelno, i o tome razgovarali. To smo saznali od indonežanskog ambasadora u Srbiji. Razgovrali su i o mogućnostima boljeg povezivanja poljoprivrednika Indonezije i Srbije – rekao je Jović.

On je objasnio da bi roba iz tog budućeg distributivnog centra odlazila za jugoistočnu Evropu, Mađarsku, bivše jugoslovenske republike, Albaniju, Grčku, Tursku, pa i Bugarsku, Moldaviju i neki deo afričkih zemalja.

– Izabrana je pozicija ovde jer se završava Koridor 10 i solunska luka bi bila glavna baza distribuiranja te robe morskim putem, a završava se i auto-put, Kinezi ulažu u prugu, a imamo blizinu i sofijskog, skopskog i niškog aerodroma, s tim da bi se niški aerodrom još više aktivirao kroz kargo letove – objašnjava Jović.

Po njegovim rečima predlog je da se nađe odgovarajući prostor ili neka firma, sa stopostotnim vlasništvom, sa rešenim imovinsko-pravnim odnosima. Jović kaže da su ovakve informacije tražene od RPKL i da su dostavljene u ambasadu Indonezije „kako bi mogli da razmatraju mogućnost da u narednoj godini imaju u planu formiranje jednog logističkog centra“.

– Mogućnosti su jako velike i treba ih iskoristiti s obzirom da bi se odavde distribuirala roba i u susedne zemlje, što bi uposlilo veliki broj radnika i na taj način omogućio veći transport i cirkulacija robe, tako da bi Leskovac postao jedan od ključnih centara za distribucije sve robe koja je na ovom tržištu. Posebno je tu u pitanju začinska roba, začini sa Dalekog istoka, naravno i tekstil, ali i sve ono što se može naći u Indoneziji u proizvodnji. Zanimljivo je i to da su Indonežani zainteresovani za neke naše proizvode i što se tiče hrani, a i namenske proizvodnje, jer imaju najrazuđeniju obalu na svetu koju trebaju da kontrolišu, tražili su i padobranska platna, uniforme, što bismo usmerili prema „Yumcu“ i nekim drugim firmama koje se bave ovim poslovima – kaže on.

– Zainteresovani su i za lekove, interesuje ih fabrika „Zdravlje“, kao i ovdašnja kozmetika, videćemo šta će se dalje desiti sa „Nevenom“, hoće li ova fabrika moći da podmiri tu potražnju koju će oni imati. Njima bi odgovaralo da I robu iz Srbije dalje distribuiraju u Indoneziju i deset azijskih zemalja – objašnjava Jović.