Industrija mesa Đurđević kreće sa izvozom jagnjetine u Kinu – Klanica iz Pećinaca prva dobila dozvolu
| Izvor: Danas

Prvih 3.000 jagnjadi iz Industrije mesa Đurđević u naredna dva meseca otićiće za Kinu. Klanica iz Pećinaca prva je dobila dobila dozvolu za izvoz jagnjetine u Kinu i to će početi da radi čim se stvore uslovi.

– Stiglo je dosta upita kineskih kupaca, zainteresovanost je velika i u planu je da naredna dva meseca pošaljemo probnih 3.000 komada – kaže za Danas direkotr IM Đurđević Đorđe Kuzminac.

On kaže da su oni do sada izvozili meso u susedne države, Rusiju, Italiju i da je dobra vest da je država potpisala sporazum o izvozu jagnjetine u Kinu.

Kuzminac kaže da je prioritet klanice izvoz junetine i svinjskog mesa, ali da je dobro što će uskoro početi da izvoze jagnjetinu u Kinu jer je njihovo tržište zaista veliko. U ovom trenutku dok još nije počeo izvoz Kuzminac tvrdi da ne može da zna koliko će se izvoziti, niti da li će Srbija sa svojim ne tako bogatim stočnim fondom moći da ispuni sve zahteve kupaca.

-Ono što je sigurno jeste da domaće tržište neće biti ugroženo kada je jagnjetina u pitanju jer su potrošači kod nas pre svega okrenuti svinjskom mesu. Siguran sam da bi Srbija trenutno mogla da izveze 80.000 jagnjadi, da toliko kapaciteta ima – ističe Kuzmanac.

IM Đurđević je drugi proizvošač mesa u Srbiji, ima kapacitet koji omogućava dnevnu obradu 1.000 svinja, 150 junadi i 30 tona prerade. Osim njih, još osam kompanija iz Srbije bi trebalo da dobiju dozvolu za izvoz jagnjetine u Kinu.