Industrijalizacija kao zamajac privrednog razvoja Srbije – Nova znanja neophodna za konkurentniju privredu
| Izvor: Danas

Srbija ima svoju industrijsku politiku koja je pravljena pre početka globalne ekonomske krize, pa je u tom segmentu treba doraditi i unaprediti oslanjajući se na nova dostignuća iz sfere četvrte industrijske revolucije. Napredak industrije je preduslov za sveukupan ekonomski razvoj Srbije – istakao je Radivoje Mitrović, dekan Mašinskog fakulteta u Beogradu, na otvaranju konferencije „SAD – EU – Japan – Srbija – tehnološki samit“, koja je na ovom fakultetu u utorak, 31. maja, okupila oko 200 domaćih i stranih eksperata i naučnih radnika.

Dušan Purić, pomoćnik ministra privrede istakao je da Srbija mora da se izbori za savremenu industriju i uhvati korak sa svetom.

– Preduzeli smo niz koraka i strukturnih reformi, i u 2015. smo imali rast industrijske proizvodnje od 8,5%, a u prvom kvartalu ove godine 10,2% – naglasio je Purić.

Prema njegovim rečima, samo uz primenu novih znanja u okviru nove tehnološke revolucije može da se poboljša konkurentnost privrede.

– Da bi se povećala efikasnost, privukle investicije i otvorila nova radna mesta potrebna je primena moderne tehnologije zasnovane na inovacijama. Do reindustrijalizacije može doći stvaranjem dobrog poslovnog okruženja, razvojem preduzetništva, zbog čega je 2016. proglašena „Godinom preduzetništva“, te je izdvojeno 16 milijardi dinara pomoći u okviru 33 programa – rekao je Purić.

Predsednik Privredne komore Beograda, Milivoje Miletić, ukazao je da Grad Beograd, sa resursima koje ima, treba da bude sredina koja će započeti reindustrijalizaciju kako bi se potom proces proširio po čitavoj Srbji.

– Zarad tog cilja važna je saradnja celokupne poslovne zajednice. Fokus za naredni period je razvoj proizvodnog preduzetništva, jer je struktura našeg BDP-a poremećena u odnosu na period u kome je bila mnogo veća zaposlenost, a razvoj industrije generiše potrebu za zapošljavanje stručnih kadrova – smatra Miletić.

Pomoćnik gradonačelnika Beograda, Borko Milosavljević, rekao je da je cilj Grada da unapredi privredni ambijent i pokrene privredu, i da su veliki razvojni infrastrukturni projekti ti koji treba da povuku prateće industrijske grane.

Profesor Univerziteta u Sinsinatiju, Džej Li, je savetovao Srbiju da radi na razvoju tehnološkog parka, koji može da „napravi klaster tehnologija“, što je dalo dobre rezultate u SAD. Domaćin konferencije je Mašinski fakultet u Beogradu u saradnji sa Privrednom komorom Beograda i nemačkom organizacijom GIZ, a pod pokroviteljstvom Ministarstva privrede. Završni dokument konferencije biće predložen kao osnova za „Novu politiku i strategiju Vlade Srbije u oblasti industrijskog razvoja“.