Industrijska proizvodnja u Srbiji u prvoj polovini 2016. porasla za 6,1%
| Izvor: Tanjug

Industrijska proizvodnja u Srbiji porasla je za 6,1% u prvom polugođu 2016. godine u odnosu na isti period 2015, dok je u junu zabeležila pad od 2,2% u poređenju sa istim mesecom lani, saopštio je u petak, 29. jula, Republički zavod za statistiku.

U odnosu na prosek u 2015. godini, industrijska proizvodnja u junu bila je veća za 2,8%.

Najveći uticaj na pad industrijske proizvodnje u junu u odnosu na isti mesec prošle godine imali su snabdevanje elektičnom energijom, eksploatacija uglja, proizvodnja motornih vozila i prikolica, proizvodnja mašina i opreme i proizvodnja papira i proizvoda od papira. Naime, u junu je zabeležen pad u sektoru snabdevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji od 20,3%, i u rudarstvu za 17,3%, dok je rast od 3,7% registrovala prerađivačka industrija.

Proizvodnja energije je pala za 16,8%, a kapitalnih proizvoda za 6%, dok je povećana proizvodnja intermedijarnih proizvoda, osim energije, za 6,8%, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 3,8% i trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,1%.

Prema desezoniranim podacima, industrijska proizvodnja u junu je bila manja za 0,9% u odnosu na maj, dok je prerađivačka industrija ostvarila rast od 1,6%.

Na godišnjem nivou je, prema desezoniranim podacima, industrijska proizvodnja u junu u odnosu na prosek u 2015. godini ostvarila rast od 1,6%, a prerađivačka industrija od 4,8%, navodi se u saopštenju.