Inspekcija rada otkrila 64 neprijavljena radnika u poljoprivredi
| Izvor: Beta

U kontrolama poslodavaca koji se bave poljoprivrednom delatnošću, gajenjem biljaka i sadnog materijala, uzgojem životinja i mešovitom proizvodnjom, utvrđeno je da od 2.134 zatečena radnika nisu bila prijavljena 64, saopštila je Inspekcija rada.

Vanredni inspekcijski nadzori izvršeni su 27. i 28. jula u 216 privrednih subjekata, a najviše radnika „na crno“ otkriveno je kod poslodavaca u Podunavskom upravnom okrugu, kod jednog čak 17, navodi se u saopštenju. Zbog utvrđenih nepravilnosti Inspekcija rada je donela 67 rešenja u oblasti radnih odnosa, 78 rešenja u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, a podneto je i 17 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv poslodavaca.

Inspektori su podsetili zaposlene i poslodavce da kada temperatura prelazi 36 stepeni posao organizuju tako da se – ukoliko to proces rada dozvoljava – izbegne obavljanje teških fizičkih poslova i izlaganje zaposlenih suncu, posebno od 11 do 16 časova.

Inspektori su poslodavcima i zaposlenima uručili Smernice za bezbedan i zdrav rad na otvorenom pri visokim temperaturama, kako bi preduzeli preporučene preventivne mere.