Interesovanje za pokretanje sopstvenog posla 6 puta veće nego u 2016. – Za bespovratna sredstva RAS-a stiglo 1.200 prijava

Interesovanje za pokretanje sopstvenog posla 6 puta veće nego u 2016. – Za bespovratna sredstva RAS-a stiglo 1.200 prijava
| Izvor: eKapija

Građani Srbije su šest puta više zainteresovani za pokretanje sopstvenog posla u odnosu na prethodnu godinu, saopštila je danas Razvojna agencija Srbije (RAS) na osnovu nedavno zatvorenih programa za podršku privredi u okviru kampanje „Kreiraj život“.

Za bespovratna sredstva RAS-a za započinjanje sopstvenog biznisa konkurisalo je više od 1.200 potencijalnih preduzetnika, dok je prošle godine bilo 198 prijava.

– To govori o podizanju svesti ljudi o preduzetništvu, o njihovom shvatanju benefita privatnog posla i o poverenju u državne institucije, poverenju u opredeljenje države da se fokusirano i strateški bavi razvojem preduzetništva i privrede u celini – ocenila je izvršna direktorka RAS-a Tamara Jurenić.

Programo Start up su ove godine, pored IT, kreativne i inovativne delatnosti, bile obuhvaćene i usluge, osim ugostiteljstva i trgovine. Sufinansiranje proizvodne i prerađivačke delatnosti je za 20% povećano ove godine i iznosi 70%.

Osim bespovratnih sredstava, program obuhvata i realizaciju obuka, izradu biznis plana i mentorsko praćenje u saradnji sa 16 regionalnih razvojnih agencija u Srbiji.

Ukupna vrednost osam programa podrške, koje je početkom marta raspisala RAS u kampanji „Kreiraj život“ je oko milijardu dinara.

Veliki broj prijava stigao je i za programe unapređenja konkurentnosti, inovacija, nastupa na stranim tržištima, a prvi ugovori će biti potpisani u drugoj polovini juna, najavila je RAS.

Do utroška sredstava ostali su otvoreni programi podrške unapređenju ekonomskog razvoja i promociji izvoza, kao i određene komponente u okviru programa konkurentnosti i podrške izvoznicima.

RAS je prošle godine kroz programe podrške namenjene sektoru mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika, podržala više od 1.100 projekata sa oko 900 miliona dinara.

Pročitajte takođe

YouTube ima novu opciju za pregled videa od 360 stepeni

YouTube ima novu opciju za pregled videa od 360 stepeni YouTube će uskoro omogućiti pristup …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *