Interesovanje za pokretanje sopstvenog posla 6 puta veće nego u 2016. – Za bespovratna sredstva RAS-a stiglo 1.200 prijava
| Izvor: eKapija

Građani Srbije su šest puta više zainteresovani za pokretanje sopstvenog posla u odnosu na prethodnu godinu, saopštila je danas Razvojna agencija Srbije (RAS) na osnovu nedavno zatvorenih programa za podršku privredi u okviru kampanje „Kreiraj život“.

Za bespovratna sredstva RAS-a za započinjanje sopstvenog biznisa konkurisalo je više od 1.200 potencijalnih preduzetnika, dok je prošle godine bilo 198 prijava.

– To govori o podizanju svesti ljudi o preduzetništvu, o njihovom shvatanju benefita privatnog posla i o poverenju u državne institucije, poverenju u opredeljenje države da se fokusirano i strateški bavi razvojem preduzetništva i privrede u celini – ocenila je izvršna direktorka RAS-a Tamara Jurenić.

Programo Start up su ove godine, pored IT, kreativne i inovativne delatnosti, bile obuhvaćene i usluge, osim ugostiteljstva i trgovine. Sufinansiranje proizvodne i prerađivačke delatnosti je za 20% povećano ove godine i iznosi 70%.

Osim bespovratnih sredstava, program obuhvata i realizaciju obuka, izradu biznis plana i mentorsko praćenje u saradnji sa 16 regionalnih razvojnih agencija u Srbiji.

Ukupna vrednost osam programa podrške, koje je početkom marta raspisala RAS u kampanji „Kreiraj život“ je oko milijardu dinara.

Veliki broj prijava stigao je i za programe unapređenja konkurentnosti, inovacija, nastupa na stranim tržištima, a prvi ugovori će biti potpisani u drugoj polovini juna, najavila je RAS.

Do utroška sredstava ostali su otvoreni programi podrške unapređenju ekonomskog razvoja i promociji izvoza, kao i određene komponente u okviru programa konkurentnosti i podrške izvoznicima.

RAS je prošle godine kroz programe podrške namenjene sektoru mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika, podržala više od 1.100 projekata sa oko 900 miliona dinara.