Investitoru zemljište bez naknade? – Zumtobel na leto 2017. počinje izgradnju fabrike u Nišu, posao za 1.000 ljudi

| Izvor: Južne vesti

Gradsko veće Niša ovlastilo je gradonačelnika Darka Bulatovića da potpiše Memorandum o razumevanju sa austrijskom firmom Zumtobel koji, kako kaže v.d. načelnika Kancelarije za lokalni i ekonomski razvoj Milan Ranđelović, planira da svoju fabriku u Nišu počne da gradi od leta.

Dolazak Zumtobela pismom Nišlijama je još u januaru najavio premijer Srbije Aleksandar Vučić. On je tada rekao da se radi o jednom od najvećih proizvođača LED sijalica u svetu, a skoro pola godine nakon toga bi trebalo da se i ozvaniči saradnja.

Ranđelović kaže da se prethodnih meseci radilo na pronalaženju lokacije, definisanju investicije i da se došlo do početka prve faze, koju bi trebalo da ozvaniče gradonačelnik, predstavnici kompanije i Vlade Srbije.

– Radi se o tipskim memorandumima koji su već potpisivani sa brojnim investitorima. Predviđeno je da se projekat realizuje u dve faze. Biće zaposleno najmanje 1.000 ljudi, a verovatno i više. Vrednost investicije je 30 mil EUR i zbog tehnologije zapošljavaće se visokoobrazovani kadrovi. Memorandumom je predviđeno da će za realizaciju prve faze biti potrebno oko 11 hektara zemljišta na teritoriji Niša – rekao je Ranđelović.

Fabrika će biti izgrađena na potezu između Elektronske industrije i Nisala, na prostoru koji je nekada koristio Vinogradarski institut. To zemljište je, pojašnjava Ranđelović, u vlasništvu države i zbog toga će Zumtobel ugovor o ustupanju zemljišta potpisati sa Direkcijom za imovinu Republike Srbije.

– Najverovatnije će zemljište ići bez naknade i kao deo podsticaja za dolazak investitora – rekao je Ranđelović.

Ranđelović nije mogao da kaže da li će i kolike subvencije Zumtobel dobiti od države za upošljavanje novih radnika, jer, kako kaže, to zavisi od tačnih podataka projekta koji su vezani za broj i strukturu zaposlenih i još nekih parametara.

Iako Zumtobel nije govorio o platama, Ranđelović kaže da svakako neće biti minimalac, jer je „obaveza svih investitora koji dobiju podsticaj od države da imaju najmanje 20% veću zaradu od minimalca“.

Zumtobel je vodeća kompanija u svojoj oblasti, zapošljava 7.000 ljudi u 13 proizvodnih pogona na 4 kontinenta, a prošle godine im je prihod od prodaje bio 1,3 mlrd EUR.