Investitoru zemljište bez naknade? – Zumtobel na leto 2017. počinje izgradnju fabrike u Nišu, posao za 1.000 ljudi

Investitoru zemljište bez naknade? – Zumtobel na leto 2017. počinje izgradnju fabrike u Nišu, posao za 1.000 ljudi

| Izvor: Južne vesti

Gradsko veće Niša ovlastilo je gradonačelnika Darka Bulatovića da potpiše Memorandum o razumevanju sa austrijskom firmom Zumtobel koji, kako kaže v.d. načelnika Kancelarije za lokalni i ekonomski razvoj Milan Ranđelović, planira da svoju fabriku u Nišu počne da gradi od leta.

Dolazak Zumtobela pismom Nišlijama je još u januaru najavio premijer Srbije Aleksandar Vučić. On je tada rekao da se radi o jednom od najvećih proizvođača LED sijalica u svetu, a skoro pola godine nakon toga bi trebalo da se i ozvaniči saradnja.

Ranđelović kaže da se prethodnih meseci radilo na pronalaženju lokacije, definisanju investicije i da se došlo do početka prve faze, koju bi trebalo da ozvaniče gradonačelnik, predstavnici kompanije i Vlade Srbije.

– Radi se o tipskim memorandumima koji su već potpisivani sa brojnim investitorima. Predviđeno je da se projekat realizuje u dve faze. Biće zaposleno najmanje 1.000 ljudi, a verovatno i više. Vrednost investicije je 30 mil EUR i zbog tehnologije zapošljavaće se visokoobrazovani kadrovi. Memorandumom je predviđeno da će za realizaciju prve faze biti potrebno oko 11 hektara zemljišta na teritoriji Niša – rekao je Ranđelović.

Fabrika će biti izgrađena na potezu između Elektronske industrije i Nisala, na prostoru koji je nekada koristio Vinogradarski institut. To zemljište je, pojašnjava Ranđelović, u vlasništvu države i zbog toga će Zumtobel ugovor o ustupanju zemljišta potpisati sa Direkcijom za imovinu Republike Srbije.

– Najverovatnije će zemljište ići bez naknade i kao deo podsticaja za dolazak investitora – rekao je Ranđelović.

Ranđelović nije mogao da kaže da li će i kolike subvencije Zumtobel dobiti od države za upošljavanje novih radnika, jer, kako kaže, to zavisi od tačnih podataka projekta koji su vezani za broj i strukturu zaposlenih i još nekih parametara.

Iako Zumtobel nije govorio o platama, Ranđelović kaže da svakako neće biti minimalac, jer je „obaveza svih investitora koji dobiju podsticaj od države da imaju najmanje 20% veću zaradu od minimalca“.

Zumtobel je vodeća kompanija u svojoj oblasti, zapošljava 7.000 ljudi u 13 proizvodnih pogona na 4 kontinenta, a prošle godine im je prihod od prodaje bio 1,3 mlrd EUR.

Pročitajte takođe

YouTube ima novu opciju za pregled videa od 360 stepeni

YouTube ima novu opciju za pregled videa od 360 stepeni YouTube će uskoro omogućiti pristup …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *