Italija najveći trgovinski partner Šumadije – Izvoz u SAD veći za petinu, najveći rast uvoza iz Koreje i Turske
| Izvor: RTV Kragujevac

Izvoz privrede Šumadije i Pomoravlja u zemlje Evropske unije, iako smanjen, u prvom kvartalu ove godine, čini više od 90% ukupne prodaje u inostranstvu, dok je udeo uvoza smanjen za oko 5%.

Podaci Regionalne privredne komore pokazuju da od ukupnog izvoza privrede Šumadije i Pomoravlja u Evropsku uniju, na izvoz u Italiju otpada više od 70%, dok uvoz iz te zemlje čini polovinu ukupnog uvoza iz Unije.

Interesantno je da je izvoz u SAD veći za petinu, dok je najveći rast uvoza ostvaren iz Koreje i Turske.

U Regionalnoj privrednoj komori kažu da svi proizvođači nameštaja beleže rast izvoza, a da prednjače „Forma ideale“, „Blažeks“ i „Jela Jagodina“. Pored industrije nameštaja, dobre izvozne rezultate ostvarila je i reciklažna industrija, na čelu sa preduzećima „Šumadija sirovine“ i „Brzan plast“.

Posmatrajući spoljnotrgovinsku razmenu po proizvodima, veliki deficit od 24 mil USD zabeležen je jedino u oblasti hemijske industrije, objašnjavaju u Regionalnoj privrednoj komori Kragujevac. Reč je o hemijskim sredstvima koja se koriste u poljoprivrednoj proizvodnji, što je i razlog za povećan uvoz.

Posmatrajući aktuelne trendove, pravci razvoja u regionu Šumadije i Pomoravlja će i u narednom periodu biti usmereni ka svim sektorima metalske industrije.

U poslednje vreme raste broj kompanija koje se bave proizvodnjom aluminijumske i PVC stolarije. Istovremeno, karakteristična je i proizvodnja i izvoz raznih vrsta proizvoda od plastike, kako za građevinarstvo, tako i za široku primenu, kažu u Regionalnoj privrednoj komori Kragujevac.