Italijanski Geox najavio povećanje proizvodnje u Vranju – Radnicima veće zarade u januaru 2017.
| Izvor: Novosti

Pogon fabrike Geox jedan je od 24 koje renomirani italijanski proizvođač modne obuće ima u čitavom svetu, a predsednik grupe Mario Moreti Polegato veruje da je i među najsavremenijima. Prilikom obilaska fabrike, on je najavio povećanje proizvodnje, ali i veće plate zaposlenih.

Iako je obraćanje medijima bilo posvećeno postignutim rezultatima i ambicioznim planovima, tema su bile i žalbe dve otpuštene radnice zbog loših uslova rada i ponižavanja od pojedinih šefova iz Italije.

– Nismo uradili ništa loše i nikoga nismo otpustili. Koristili smo probni period da bismo izabrali ljude koji nam trebaju – tvrdi Polegato.

U gradu pod Pržarom, inače, za Geox radi 1.277 ljudi koji prosečno zarađuju po 340 EUR, a menadžment je za januar najavio povećanje zarada za petinu.

– Trenutno proizvodimo 6.000 pari dnevno, planiramo da to povećamo najpre na 7.000, a uvođenjem kooperanata i na 10.000. Želja nam je bila da ovde prenesemo kulturu pravljenja obuće i sarađujemo sa ljudima koji prethodno nisu radili na taj način. Ako se potkrala bilo kakva greška i ako je bilo šta od spornih izjava radnika tačno, ja se ovom prilikom još jednom izvinjavam – rekao je Polegato.

U obilasku pogona bio je i gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković.