Iz Italije 30 mil EUR za razvoj privatnog sektora – Krediti dostupni za preduzetnike i preduzeća registrovana u Srbiji
| Izvor: Tanjug

Italijanska Vlada je odobrila Srbiji novu kreditnu liniju vrednu 30 mil EUR, s ciljem da preko domaćeg bankarskog sistema doprinese ekonomskom rastu Srbije kroz podsticanje razvoja privatnog sektora i proširenje odnosa sa Evropskom unijom, saopšteno je u ponedeljak iz Ambasade Italije u Beogradu.

Program druge po redu kreditne linije, koji u Srbiji implementira Ambasada Italije zajedno sa Ministarstvom finansija Srbije, takođe treba da pomogne u unapređivanju osnovnih lokalnih usluga koje pružaju javna komunalna preduzeća, kroz lakši pristup kreditnim sredstvima koja se odobravaju po povoljnim uslovima.

Tako sada korisnici italijanske kreditne linije mogu biti i preduzetnici i sva preduzeća registrovana u Srbiji, bez obzira na državljanstvo vlasnika kompanije.

Iznos kredita kreće se od 5.000 EUR do 1 mil EUR za mikro preduzeća i preduzetnike, za mala i srednja preduzeća od 50.000 EUR do 1 mil EUR, a od 150.000 EUR do 2 mil EUR za javna komunalna preduzeća.

Najmanje 70% kredita mora se iskoristiti za kupovinu opreme, tehnologije, tehničke pomoći, rezervnih delova i industrijskih licenci italijanske proizvodnje, dok je najviše 30% iznosa moguće iskoristiti za pokrivanje lokalnih troškova i obrtnih sredstava neophodnih za potrebe investicionog projekta.

Sredstva iz italijanske kreditne linije mogu se iskoristiti i za kupovinu polovne opreme direktno od italijanskih dobavljača, ali i od lokalnih distributera. Sva oprema kupljena ovim sredstvima oslobođena je plaćanja PDV-a.

Program se realizuje se preko devet lokalnih banaka, navodi se u saopštenju.