Iz Pirota 12 miliona guma godišnje – Kompanija „Tigar Tyres“ otvorila novi pogon „Big Tigar“
eKapija

Garry M. Scheide, direktor fabrike u Pirotu Novi pogon fabrike „Tigar Tyres“, koja je u vlasništvu francuske kompanije „Michelin“, otvorio je u četvrtak (9. oktobra 2014. godine) u Pirotu predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Jedan deo novog pogona već je počeo da radi, a istovremeno traje i preostalo uređenje i instaliranje mašina. Planirano je da celokupan projekat bude završen 2016. godine, a investicija će dostići 215 mil EUR. Otvaranju novog pogona prisustvovali su Garry M. Sheide, direktor kompanije „Tigar Tyres“, Žan Dominik Senar, predsednik „Michelin Group“, Kristin Moro, ambasadorka Francuske u Beogradu i Željko Sertić, ministar privrede Srbije.

U novom pogonu, čiji je naziv „Big Tigar“, 500 radnika će dobiti posao. Po završetku kompletnog projekta, do kraja 2016, u celoj fabrici „Tigar Tyres“ će raditi 2.700 ljudi.

Proširenje proizvodnih kapaciteta i uvođenje novog programa proizvodnje putničkih i poluteretnih pneumatika omogućiće povećanje obima proizvodnje za 50%. Sadašnji kapacitet fabrike „Tigar Tyres“ je 8 miliona guma godišnje, a uz „Big Tigar“ (kada on bude radio u potpunosti, do kraja 2016. godine), dostićiće 12 miliona, rečeno je na otvaranju.

Proizvodnja će biti zasnovana isključivo na budžet gumama, koje će se prodavati pod brendovima „tigar“, „kormoran“ i „riken“. „Tigar“ će izvoziti u Rusiju, Evropsku uniju, Afriku i na Bliski istok.
U fabrici „Tigar Tyres“ ne kriju zadovoljstvo i ponos što su uspeli da u ovako kratkom roku, za samo godinu dana završe novi pogon. „Big Tigar“ još ne radi punim kapacitetom, a paralelno sa proizvodnjom odvija se i instalacija preostalih mašina.

Kako je za naš portal objasnio direktor proizvodnje u fabrici „Tigar Tyres“, Petar Nikolić, odlučili su se za takav model, kako bi fabrika što pre počela da radi. Izgradnja je počela u avgustu prošle godine, a prva guma iz pogona „Big Tigar“ izašla je u septembru 2014.

Nikolić, koji je poveo grupu novinara u obilazak fabrike, objasnio je da je instalirana najsavremenija oprema u ovoj grani industrije. Osim što ona garantuje gume vrhunskih performansi, zanimljivo je i da omogućava da proizvodnja bude prilično „čista“ (što se možda ne očekuje u gumarstvu). Sve je robotizovano i mašine rade najveći deo posla. Ono što nam je Nikolić otkrio je da ono gde tehnologija i dalje ne može da zameni čoveka jeste sam kraj linije – „vizuelna kontrola“.

– Tu je radnik nezamenljiv. On mora da svaku gumu okrene i detaljno pregleda, pre nego što ona ode iz fabrike.

„Big Tigar“ je obezbedio posao za još 500 radnika, a iako u ovom trenutku nisu svi angažovani, većina je već primljena, jer traju obuke i treninzi. Za opštinu Pirot ovo je od ogromnog značaja.
baner1
Sa izgradnjom „Big Tigra“, broj artikala koji iz pirotske fabrike izađe porastao je sa 300 na više od 1.500! To je neverovatan podatak, jer konkurentske kompanije, primera radi, u pojedinačnim fabrikama proizvode 200-250 artikala, kažu u „Tigar Tyres“-u.

– Naravno, ima i konkurenata koji proizvode po 1.500 artikala, ali ne u samo jednoj fabrici – kažu u „Tigar Tyres“-u.
Predsednik „Michelin Group“, Žan Dominik Senar, pohvalio je pirotsku kompaniju i istakao je da je „Tigar Tyres“ veoma važan za „Michelin“, jer će se ovde proizvoditi pneumatici koji će služiti kao referenca i za druge njihove fabrike.

– Ovo nije samo proizvodnja guma, već i komercijalni uslužni centar, kao i logistički centar – kazao je Senar, dodajući kako očekuje da će „Tigar Tyres“ svakako razmenjivati iskustva sa drugim fabrikama iz grupe.

Kako konstantno beleže odlične rezultate, u pirotskoj fabrici „Tigar Tyres“ su optimisti i kažu da ovde nije kraj investicijama kojima se nadaju.

„Big Tigar“ u brojkama

Veliki broj zaposlenih iz fabrike „Tigar Tyres“ bio je uključen u realizaciju projekta „Big Tigar“. Na gradilištu su, kao podizvođači, bile kompanije „Deneza M“, „Termoinženjering“ i „Nort Engineering“.

Za izgradnju novog objekta „Big Tigar“ upotrebljeno je:

– 45.200 tona betona
– 314.800 kablova
– 70.000 m2 industrijskog poda
– 30.000 kvadrata panela
– 45 km cevne mreže
– 7 trafo stanica
– 1.313 prozora i vrata
– konstrukciju nove hale prevozilo je 25 kompozicija
– svakog sata, u novom pogonu 750 m3 vode prolazi kroz rashladne kule i pumpe, što je količina dovoljna da se na svaka tri sata napuni po jedan olimpijski bazen.
– 1.500 artikala se sada proizvodi u celoj fabrici „Tigar Tyres“ u Pirotu
– proizvodi fabrike: gume za putničke automobile, poluteretne gume i gume za 4×4 terenska vozila
M.S.