Izdavanje garaža siguran biznis – Cena u Beogradu od 50 do 100 EUR mesečno
| Izvor: Novosti

Na tržištu nekretnina, garaže u velikim stambenim četvrtima kotiraju se kao najisplativija imovina. Zbog toga što ih ima malo, uvek se mogu za nekoliko dana prodati. Takođe, veoma lako se izdaju. U prestonici Srbije najatraktivnije su one u novobeogradskim blokovima koje se nude za oko 20.000 EUR, a rentiraju se za oko 50-100 EUR mesečno.

U agencijama za promet nekretnina kažu da zbog toga što nema amortizacije, izdavanje garaža predstavlja siguran biznis. Novac kaplje pomalo, ali gazdu ne boli glava da li je podstanar izazvao poplavu ili da li je uništio nameštaj.

– Dok iznajmljivanje stanova podrazumeva renoviranje, ulaganje, popravku kućnih uređaja i nameštaja, prilikom izdavanja garaža ove stavke su isključene. Za razliku od stanova, sa čijom svrhom i namenom vlasnik mora biti upoznat, garaže mogu biti korišćene za različite namene bez ograničenja, sve dok se prostor održava urednim – kažu u jedoj prestoničkoj agenciji.

One koji u garažama ne odlažu svog ljubimca na četiri točka, prostor od oko 16 kvadrata koriste kao magacin za robu, majstorsku radionicu ili auto-perionicu.

Garaže za jedan ili dva automobila u prestonici se izdaju po ceni od 3.000 do 25.000 dinara, u zavisnosti od dela grada. Osim lokacije, vrednost garaže određuje površina, kao i to da li je uvedena struja, i da li ima vode i grejanja. Svaka od ovih stavki stavlja vrednost mesečne kirije na lestvicu više.

Poslednjih deceniju i po, stanogradnja je postavila nove standarde. Investitorima se ne isplati da prave tipske individualne garaže. U podzemnim etažama projektuju se velike garaže, gde može da se parkira više od desetak automobila. Parking mesta u tim objektima su jeftinija od standardnih, individualnih garaža.

– Mana garažnih mesta je što automobili nisu bezbedni od lopova, kao što su to u individualnim garažama, koje imaju metalna vrata. S druge strane, dešava se i da komšijski auto prilikom uprakiravanja ili isparkiravanja ogrebe vozilo parkirano pored – objašnjavaju trgovci nekretnina.

Cena parking mesta se kreće od 7.000 do 15.000 EUR, u zavisnosti od lokacije. Najskuplja su ona u zgradama koje se nalaze pored Kombank arene.

Na teritoriji Beograda, u proseku, zakup garažnog mesta se kreće oko 50 EUR.

Sem izdavanja i prodaje standardnih garažnih objekata, na tržištu vlada interesovanje za montažne garaže. Njihovo izdavanje i postavljanje je u stalnom porastu, a prednost je lako demontiranje i mogućnost prenošenja na drugu lokaciju. Sama montaža je jednostavna jer se sastoji iz prosečno deset elemenata. Može se postaviti na sve vrste podloga (beton, zemlja, travnjak) za prosečno sat i po, jer nije neophodno betonirati temelje.

Osim što obnavljaju fasade, popravljaju liftove i brinu o tehničkim stvarima u stambenim zgradama, Javno preduzeće Gradsko stambeno izdaje i garaže. Oni u vlasništvu imaju 766 posebnih objekata za automobile. Garaže su na teritoriji svih beogradskih opština, osim na Savskom vencu. A na Paliluli ih imaju čak 279. Stambeno svoje garaže izdaje za 1.500 do 4.000 dinara.

Od garaže – stan

Iako to nije u skladu sa Zakonom o stanogradnji, zbog gladi za kvadratima, nije redak slučaj da vlasnici garaža, prostor namenjen za parkiranje automobila pretvaraju u mini-garsonjere. To je moguće u slučaju kad garaža ima vodu, struju i kanalizacioni otvor. Ovakve adaptacije i prenamene prostora česte su na Paliluli i Rakovici.