Izgradnja inovacionih startap centara širom Srbije od 2018.

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj, Nenad Popović, najavio je u ponedeljak, 4. decembra da će Vlada naredne godine uložiti sredstva u izgradnju inovacionih startap centara širom Srbije, prenosi zvanični sajt vlade.

Popović je, nakon razgovora sa mladim preduzetnicima u Arilju, koji su osnovali učeničke kompanije Plantagenet i Rain drop, istakao da je ovo odličan primer inovacionog preduzetništva kod mladih, kojim naša zemlja može da se pohvali.

On je rekao da je veliko zadovoljstvo videti kako deca u srednjoj školi, u skromnim uslovima, ali sa velikim entuzijazmom i mentorskom podrškom, kao i podrškom opštine Arilje, uspevaju da pobeđuju na takmičenjima u zemlji i inostranstvu i pokažu svima da i u skromnim uslovima mogu da se postignu dobri rezultati.

Ministar je podsetio na to da su se ovi mladi ljudi nedavno vratili sa takmičenja u Švajcarskoj, gde su predstavili svoju ideju proizvodnje začinskog bilja u kućnim uslovima.

Srbija bi ovim trebalo da se ponosi, i to može biti proizvod koji bi moglo da koristi svako domaćinstvo u zemlji, poručio je Popović.

Učenici Srednje škole Sveti Ahilije su ministru predstavili inovacione proizvode svojih kompanija, inovatori Plantegeneta pohvalili su se svojim kompletom za kućno uzgajanje začina i čajeva, dok su učenici Rain dropa predstavili sistem za automatsko navodnjavanje.

Podsetimo, u Beogradu od 2015. godine posluje Naučno tehnološki park Beograd, koji okuplja mlade startapa i tehnološko razvojne kompanije. Za proleće 2018. najavljena je izgradnja ovakvog parka u Nišu, a u planu je i izgradnja ovakve ustanove u Novom Sadu.