Izgradnja japanske fabrike Yazaki poverena preduzeću SET Šabac
| Izvor: RTS

Izgradnja fabrike kompanije Yazaki poverena je preduzeću SET Šabac, a građevinci su spremni da po dogovoru hala bude pod krovom u januaru, prenosi RTS.

Parcela je izmerena, kočići postavljeni. Za dve nedelje proširiće se vodovodna mreža, uraditi kanalizacija i elekroinstalacije. Na 6,85 hektara šabačke industrijske zone biće proizvodni pogoni japanskog investitora. Projekat je završen, a SET spreman za radove.

– Imamo svu građevinsku operativu, opremu. Zajedno sa našim partnerima, na gradilištu će biti uključeno od 150 do 200 radnika – kaže direktorka SET Šabac Milena Srećković.

Odlukom svih odbornika gradske skupštine iz budžeta Šapca kao regionalni republički investicioni podsticaj za novu fabriku izdvojeno je 2,4 mil EUR. Očekuju se i republički podsticaji za dolazak japanskog poroizvođača komponenti za automobilsku industriju, već jesenas.

Nezaposleni Šapčani čekaju na posao u pogonima velikog investitora. U fabrici elektrokablova za automobile, najavljena je šansa za 1.700 ljudi.

Šansu u fabrici Yazaki imaće najpre budući treneri i rukovodioci na linijama, koji će proći obuku.

– To su radna mesta gde će nam biti potrebne nešto „jače“ kvalifikacije, znanje engleskog, znanje rada na računaru. Sledećeg leta počinjemo proizvodnju, a u naredne dve godine doći ćemo do broja od 1.700 zaposlenih – objašnjava menadžer u Yazaki-u Miloš Davidović.