Izvoz u EU šansa za oporavak novopazarske privrede – Farmerice iz „doline džinsa“ i na evropskom tržištu
Izvor: RTV

Novi Pazar i dalje nazivaju „dolinom džinsa“, iako je više od decenije tekstilna industrija u stagnaciji.

Od više stotina mini pogona u kojima su se proizvodile farmerice, danas radi tek tridesetak. Međutim, vlasnici kompanija, analitičari i ekonomski stručnjaci jedinu šansu za oporavak novopazarske džins industrije vide u osvajanju evropskog tržišta.

Novopazarska kompanija Brug Jeans godišnje ostvaruje oko 350.000 EUR prihoda zahvaljujući izvozu na tržište EU. Plan vlasnika je da ta dobit bude tri puta veća.

Vlasnik te kompanije Nihad Ugljanin kaže da se nada da će ulaskom u EU moći da uposli i slobodne kapacitete, kao i još 20-30 radnika. Inače, Brug Jeans nije jedina novopazarska firma čiji se proizvodi mogu kupiti u zemljama EU.

Stručnjaci za ekonomski razvoj Sndžaka kažu da je podrška kompanijama bila potrebna da naprave prve korake ka velikom tržištu.

Samir Kačapor direktor Regionalna razvojna agencija Sandžaka SEDA navodi da su u saradnji sa programima EU organizovali nekoliko sajamskih nastupa za kompanije, posebno iz oblasti tekstila i obuće, ali i iz oblasti nameštaja.

– Tu su naše firme dobile šansu da se internacionalizuju, da predstave proizvode inostranim kompanijama i imali smo dosta uspeha – rekao je Kačapor.

Ovde ocenjuju da su novopazarski konfekcionari i proizvođači džinsa prepoznali važnost plasiranja robe na evropsko tržište, koje je postalo interesantno nakon potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini, kojim su ukinute carene između Srbije i članica EU.

Kačapor dodaje da Italijani, Turci, a i konkurencija iz Kine dosta rade na dizajnu, tako da se i privrednici iz Novog Pazara moraju tome naučiti.

Da je evropsko tržište velika šansa za sve džins kompanije slažu se i iz kancelarije za evropske integracije i kažu da su proizvodi konkurenti u evropskoj zajednici.

Direktorka Kancelarije za evropske intergacije Vlade Srbije Ksenija Mileković kaže da koliko god bila važna makroekonomska stabilnost, bez malog i srednjeg sektora se teško beleži rast.

Mnoge kompanije pripremaju nove kolekcije za evropsko tržište, većim izvozom u EU, smatraju njihovi vlasnici napraviće se značajni pomaci, kako u ekonomskom smislu, tako i upošljavanju novih radnika.