Izvor: Tanjug |

Jagodina dobija fabriku aviona i aerodrom – Kraljevački Aero East Europe otvara pogon za proizvodnju lakog aviona Sila
Fabrika aviona Aero East Europe iz Kraljeva otvoriće pogon za proizvodnju modela lakog aviona Sila u Jagodini, izjavio je predsednik Skupštine Jagodine Dragan Marković Palma.

Ta investicija ubrzaće i početak planirane izgradnje aerodroma u Jagodini za avione do 80 putnika, koji će imati veoma važnu ulogu u razvoju turizma i privrede Jagodine, Pomoravlja i ovog dela Srbije, između Beograda i Niša, objasnio je novinarima Marković.

Vlasnik i direktor kompanije Aero East Europe, Milorad Matić, posetio je još 3. marta Jagodinu i jednim od svojih aviona iz Kraljeva sleteo na Letelište za sportske i školske avione Aero kluba Jagodina, budući aerodrom.

Matić je tada novinarima izjavio da njegova fabrika „ima tržište, da izvozi u 20 zemalja Evropske unije i da je do tada isporučila 163 aviona u Italiju, Španiju, Francusku, Švedsku i Nemačku“, kao i da ima veoma dobru tražnju iz SAD, ali da zbog nedostatka obrtnih sredstava radi sa oko 50% kapaciteta.

Avioni koje proizvodi njegova fabrika lete brzinom od 210 kilometara na sat, troše od 12 do 15 litara goriva, a cena im je od 50.000 EUR, pa naviše.

Za aerodrom u Jagodini Matić je tada rekao da „ima apsolutno dobru i važnu poziciju, i nalazi se blizu grada što je veoma važno“.

Dragan Marković Palma ranije je izjavio Tanjugu da grad Jagodina ima nameru da na ovom mestu izgradi aerodrom za avione do 80 putnika, a osim za turizam aerodrom će imati i veoma važnu ulogu u privrednom razvoju Jagodine i ovog dela Srbije.

Jagodina je sada udaljena od aerodroma u Beogradu oko 140 kilometara, a od aerodroma u Nišu više od 100 kilometara, pa bi izgradnjom objekta u Jagodini investitori iz Italije, Austrije, Rusije, Nemačke, koji imaju fabrike u ovom gradu ili ih grade, mogli direktno iz Barija, Sankt Peterburga, Beča ili Frankfurta avionom u Jagodinu, objasnio je Marković.

Letelište, jezgro budućeg aerodroma u Jagodini, udaljeno je oko šest kilometara od centra grada. Registrovano je, sa sertifikatom za upotrebu od 2010. godine. Površine je oko 40.000 kvadratnih metara, a po projektu trebalo bi da ima upravnu zgradu, pistu, toranj, dve benzinske pumpe…

Jagodina je imala aerodrom do 1951. godine.