Javni pozivi za program pripravnika i stručne prakse – Novi Sad za podsticanje zapošljavanja u 2016. izdvojio 105 miliona dinara
| Izvor: eKapija

Grad Novi Sad je objavio dva javna poziva – Javni poziv za realizaciju programa stručne prakse i Javni poziv za stručno osposobljavanje pripravnika.

– Ovo su prve dve mere iz Akcionog plana zapošljavanja koje ćemo realizovati u 2016. godini. Grad Novi Sad je za obe mere izdvojio 66,6 miliona dinara, a planirano je da će biti obuhvaćeno oko 200 mladih koji su nezaposleni i nemaju radnog iskustva u struci- kaže član Gradskog veća za privredu Goran Sečujski.

Kako je saopšteno na zvaničnoj stanici Grada, za realizaciju mera iz Akcionog plana zapošljavanja za 2016. godinu iz budžeta Novog Sada izdvojeno je 105 miliona dinara.

Program stručne prakse finansira se od 6 do 12 meseci za ukupno 120 nezaposlenih lica i to: 100 lica sa završenim visokim obrazovanjem i 20 lica sa završenim višim ili trogodišnjim visokim obrazovanjem. Grad finansira novčanu pomoć nezaposlenim licima na stručnoj praksi u iznosu od 20.000 dinara, odnosno 18.000 dinara i odgovarajuće doprinose.

Program pripravnika podrazumeva stručno osposobljavanje nezaposlenog lica za samostalan rad u struci i sticanje uslova za polaganje pripravničkog, odnosno drugog stručnog ispita, za period od 12 meseci. Sredstva za realizaciju programa pripravnika koriste se za naknadu troškova zarade pripravnika, u mesečnom iznosu od 38.000 dinara za stručno osposobljavanje 80 pripravnika sa visokim obrazovanjem, u periodu od 12 meseci.

Tokom 2016. godine, osim navedenih programa realizovaće se i mere kao što su javni radovi, subvenicije za otvaranje novih radnih mesta, subvencije za samozapošljavanje, zatim sajmovi zapošljavanja i univerzitetska profesionalna praksa studenata.

– Istakao bih program podsticanja samozapošljavanja, tako da smo za ovu godinu predvideli povećanje subvencija za početnike u biznisu koje će pojedinačno iznositi od 150.000 do 400.000 dinara u zavisnosti od delatnosti i biznis planova, a poseban javni poziv za samozapošljavanje biće namenjen nezaposlenim ženama koje žele da pokrenu sopstvene biznise. Svima onima kojima Grad Novi Sad odobri subvencije za samozapošljavanje biće obezbeđena i besplatna usluga mentorstva. Pored navedenog, Grad Novi Sad će finansirati obuke za deficitarna zanimanja iz oblasti IT sektora i za stare zanate – naveo je Goran Sečujski.

Javni pozivi za program pripravnika i program stručne prakse su otvoreni do 18. februara 2016. godine, a više informacija zainteresovani poslodavci sa teritorije Grada Novog Sada mogu dobiti u Gradskoj upravi za privredu, kao i ovde.