Jedini sapundžija u Somboru pravi hiljadu sapuna mesečno – Najegzotičniji sadrže i vino šardone
| Izvor: RTV

Milan Božić iz Čonoplje bavi se proizvodnjom domaćih sapuna različitih sastava, oblika i boja, a svima je zajedničko da se proizvode od prirodnih sirovina. I ne samo to. Njegova radionica Srce čisto jedina je registrovana sapundžijska radionica u Somboru i okolini.

Milan je prvo sa svojim kumovima proizvodio sapune za porodične potrebe, a onda je odlučio da registruje radionicu.

– Za otvaranje radionice iskoristio sam sredstva za samozapošljavanje Nacionalne službe za zapošljavanje. Već sam se bavio tom proizvodnjom, a ovo je bila mogućnost da razvijemo posao. Sapuni su svi ručno rađeni i trenutno imamo desetak vrsta – pojašnjava Milan.

Biljna ulja, lekovita bilja, kozije mleko, prirodni minerali, eterična ulja i prirodne boje to su sirovine za proizvodnju. Jednostavna je i tehnologija i oprema koja se koristi.

– Za ovaj zanat mogu reći da spada u umetničke zanate, jer je kreativnost ključna da bi se napravio dobar proizvod. Prodaja jeste najveći problem. Naših sapuna ima u biljnim apotekama, prodavnicama zdrave hrane, prodajemo i putem interneta, na sajmovima – kaže on.

Svoje iskustvo Božić nesebično prenosi i na druge pa u Asocijaciji umetničkih zanata drži obuke.

– Bilo je zainteresovanih koji su počeli proizvodnju za svoje potrebe i zadovoljni su – kaže ovaj preduzetnik.

Najegzotičniji sapuni proizvedeni u Milanovoj radionici su sapuni koji sadrže vino šardone. Neki od sapuna, oblikom i bojom podsećaju pre na bombonjere nego na sapune. Mesečno proizvede oko 1.000 komada sapuna, a želja mu je i proširenje proizvodnje na prirodnu kozmetiku.