Još desetak turskih investitora stiže u Srbiju do kraja 2017. – Najbolji uslovi u regionu privlače ulagače
| Izvor: Tanjug

Turske firme su veoma zainteresovane za Srbiju jer im pruža najbolje uslove za strane investitore u regionu, rekao je član Tursko-srpskog biznis saveta Aleksandar Međedović i dodao da „trenutno imamo negde oko 12 ili 13 turskih investitora koji su otvorili fabrike u Srbiji i očekujemo da će taj broj da se duplira do kraja godine“.

On je na međunarodnom skupu Bečki ekonomski razgovori – beogradski sastanak, koji organizuju Bečki ekonomski forum u saradnji sa Savezom ekonomista Srbije rekao da su se pre pet godina desile radikalne promene i da su turske firme krenule da shvataju ozbiljno mogućnosti koje imaju u Srbiji.

– Krenule su manje investicije na jugu Srbije u oblasti tekstila, i to je onda krenulo kao lavina koja se lagano širi – naveo je Međedović i dodao da treba prepoznati Tursku kao veliku ekonomsku silu, koja je trenutno šesnaesta ekonomija na svetu.

– To je jedna izuzetno važna pozicija i ako se ta ekonomija interesuje za ovaj region, trebalo bi da se na to gleda kao na nešto pozitivno, jer iza toga stoji veliki potencijal za saradnju i ekonomski razvoj. Ja iz svog iskustva mogu da kažem da je interes povećan u poslednjih nekoliko godina, kao i da je pre par godina zainteresovanost bila jako niska, a pre deset godina niste imali gotovo nijednu investiciju u Srbiji koja je došla iz Turske – naveo je Međedović.

Upitan šta je od ključne važnosti za razvoj ekonomija zemalja u regionu, on je rekao da je jedina šansa da budemo slični i da trčimo za velikim ekonomijama da se ujedinimo i što manje prepreka postavimo jedni drugima u regionalnoj saradnji.

– Teritorija Balkana je velika, ali ekonomija svake zemlje zasebno mala. To ne može da živi u ekonomskom smislu, ako pogledate koje su cifre iz BiH ili iz Albanije ili Crne gore, pa čak i iz Srbije, to ne može da se uporedi sa svetskim ekonomijama poput Nemačke, Francuske, Španije, zato je međusobna saradnja ključna – zaključio je Međedović.