Jovan Raičković pravi hercegovački sir na severu Banata – Dnevno se preradi 10.000 litara mleka
| Izvor: Dnevnik

Pošto je fabrika „Hemik“ u kojoj je bio zaposlen propala, Jovan Raičković iz Ruskog Sela je 1995. godine rešio da se okrene poljoprivrednoj proizvodnji. Počeo je uzgoj junica, dok je obradivu zemlju postepeno kupovao. Sada obrađuje oko 200 hektara zemlje, a glavna proizvodnja mu je u mlekari.

– Počeo sam sa pet junica i u jednom periodu imao sam 120 grla. U međuvremenu sam smanjio taj broj i sada imam 70 goveda na svojoj farmi. Mlekaru sam otvorio jer cena za koju sam prodavao mleko nije pokrivala ni osnovne troškove i bio sam u gubitku. Stoga sam 2000. godine došao na ideju da mleko prerađujem u sir u sopstvenoj mlekari, jer je to mnogo isplativije – kaže Jovan Raičković.

Za 15 godina, koliko radi mlekara, bilo je dosta ulaganja. Trenutno se u u mlekari dnevno prerađuje 10.000 litara mleka.

– Mleko otkupljujem od Ruskoselaca i od stočara iz okoline. Imam tridesetak komitenata sa kojima dobro sarađujem. Poljoprivrednici su u nezavidnom polažaju, proizvode mleko na kome gube, a dodatna poteškoća je ta što nemaju kome da ga prodaju. Veliki sistemi imaju monopol, a mali proizvođači gube. Stoga im dobro dođe mogućnost da prodaju ono što proizvedu – objašnjava Raičković.

U ruskoselskoj mlekari novina je proizvodnja autohtonog sira, koji je specijalitet hercegovačkog kraja, a proizvodi se i u Crnoj Gori.

– Porodično poreklo me je usmerilo, tehnologiju poznajem, i moram priznati da postoji potržanja za ovim sirom. Ovakvoj vrsti sira neophodna je duža fermentacija i zrenje, te dobija poseban ukus i miris. Svi koji ga probaju ponovo požele da ga imaju na svojoj trpezi – dodaje on.
baner1
U Mlekari u Ruskom Selu zaposleno je šest radnika. Trenutno se proizvodi sitan sir i kačkavalj, a osposobljen je i pogon za proizvodnju – jogurta, pavlake, maslaca i kajmaka. Nedavno je podsticajnim sredstvima Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu kupljena automatska mašina za punjenje jogurta.

– Očekujem da uskoro počne proizvodnja jogurta i tada ću moći da zaposlim još radnika. Kvalitetniji sir je postao, na neki način luksuz, i osećaju se poteškoće u poslovanju. Uticaj na trenutno stanje ima i uvoz jeftinog sira. Kupci mojih proizvoda su većinom pekare po Vojvodini. Kvalitet sira je važan i samo dobra roba ima kupca. Dnevno se proizvede nekoliko stotina kilograma sitnog sira – ističe Jovan Raičković.

Raičković dodaje da bi ponovo odabrao da se bavi poljoprivredom jer poljoprivrednici najlakše stare. – Poljoprivrednici nikada ne gube posao, dok god ga zdravlje služi, on je zaposlen i privređuje te je koristan i sebi i društvu – zaključuje on. Posvećenost ovom poslu Jovan je preneo na sve tri ćerke, koje su završile fakultete i pomažu u radu mlekare.

Raičković u saradnji sa partnerom iz Novog Sada trenutno gradi novo otkupno mesto za mleko i poljoprivredne proizvode u Ruskom Selu. Osim toga biće izgrađeno i skladište i poljoprivredna apoteka. Očekuje se da radovi budu gotovi do kraja godine.