Kafedžije stolicama i foteljama plaćaju muziku – SOKOJ i OFPS sudskim putem naplaćuju potraživanja od ugostitelja
| Izvor: Dnevnik

Nema muzike u ugostiteljskim objektima badava. Da je tako ovih dana potvrđuju zaključci privrednih sudova u Vojvodini, kojim se pokretna imovina nekih kafića i poslastičarnica prodaje kako bi se izmirila dugovanja prema SOKOJ-u i Organizaciji proizvođača fonograma Srbije.

Kafići i poslastičarnice, koje u objektima koriste muziku sa nekog nosača zvuka, odnosno mehaničku muziku, u obavezi su da plaćaju i SOKOJ-u i OFPS-u, jer prvi štite pravo autora muzike, a drugi srodno pravo, odnosno pravo muzičkih izdavača.

Obe ove organizacije ovlašćene su za kolektivno ostvarivanje imovinskih prava autora muzike i proizvođača fonograma. U to ostvarivanje imovinskih prava spada i naplata naknade po osnovu javnog izvođenja ili korišćenja muzike u ugostiteljskim objektima.

Vlasnici ugostiteljskih objekata dobro znaju da takozvani muzički dinar moraju da plaćaju, a oni koji to ne čine rizikuju prinudnu naplatu, odnosno da im SOKOJ ili OFPS sudskim putem naplate potraživanja, koja se onda uvećavaju za sudske troškove i troškove advokata.

Tako je Privredni sud u Subotici doneo zaključak kojim se određuje prvo usmeno javno nadmetanje za prodaju popisanih stvari Kafe-poslastičarnice Palić, dužnika Jadranka Lazića, koji SOKOJ-u duguje 88.509,84 dinara.

Kako bi SOKOJ namirio i dobio svoj novac iz ove poslastičarnice prodaje se kožna fotelja,dvosed i trosed, trpezarijaki sto, stolice, mašina za pranje sudova, pisaći sto, tri ormara, klub sto, komoda, televizor.

Organizacija proizvođača fonograma Srbije, koja se bavi zaštitom proizvođača fonograma i prikuplja naknadu za korišćenje muzike, od Radovana Bjelice, vlasnika kafića u Subotici, potražuje 31.465 dinara. Zbog tih potraživanja Privredni sud u Subotici zakazao je za 12. januar naredne godine prvu javnu prodaju popisane pokretne imovine ovog kafića. Ukupna vrednost ponuđene imovine je 83.000 dinara.

SOKOJ i OFPS obratili su se i Privrednom sudu u Somboru zbog potraživanja u iznosu od 59.737 dinara koji je doneo odluku da se iz Kafe bara u Sivcu 19. januara naredne godine prodaje uređaj za proizvodnju magle, zatim dva lasera mraka i dva klima uređaja. Procenjena vrednost robe je 175.000 dinara, a početna cena iznosi 60 odsto od procene.