Kako brzo obrati višnje ili kupiti prase na internetu – Inovacije srpskih poljoprivrednika mogle bi da osvoje svet
Izvor: eKapija

U vremenu kad se stotine malih poljoprivrednika suočava sa teškom finansijskom situacijom, mnogi od njih se dovijaju na različite načine kako da unaprede proizvodnju. Dok se odluče na kredite ili subvencije države, izgleda da dobrih ideja ne manjka. A ako je neka osobina krasila naše seljake vekovima, onda je to snalažljivost. Mašine koje brzo i efikasno beru voćke, ekološki traktori, kao i oprema za navodnjavanje na bazi sunčeve energije samo su neki od inovativnih rešenja srpskih poljoprivrednika.

Traktor koji štedi 50% goriva u odnosu na sve postojeće osmislio je naš poznati pronalazač i inženjer Ostoja Rajić.

Kada je ranije opisivao svoju inovaciju, Rajić je rekao da je prilikom kreiranja izbacio menjač, lamelu, druk lager i korpu, a ugrađen je multifunkcionalni prenosnik snage (menjač) koji pojačava obrtni momenat motora pri istoj snazi. To znači da traktor sada može da vuče višestruko bolje, pa ako je do sada vukao jedan plug, može da vuče dva sa istom potrošnjom energije i obradi duplo više zemlje.

U menjač ekološkog traktora se ne sipa ulje, pa će vek trajanja biti duplo duži. I proizvodnja će biti jeftinija čak deset puta u odnosu na menjače koje proizvodi „Rekord“ u Rakovici. I održavanje je 80% jeftinije, jer se menjaju samo ležajevi kada im istekne radni vek.

Kad „oluja“ bere jagode

Kompanija BSK iz Obrenovca proizvela je „KOKAN 500S“, vazdušnog berača jagodastog voća, koji dnevno zamenjuje 60 radnika.

„KOKAN 500S“ poseduje jedinstvenu, inovativnu tehnologiju vazdušnog branja koja, oponašajući oluju, opstrujava rodne grane biljke prekidnim vazduhom kontrolisane brzine i na prirodan način, bez fizičkog kontakta sa samom biljkom, vrši branje samo tehnološki zrelih plodova bez oštećenja.

Analize kompanije BSK su pokazale da bi proizvođači rešenjem problema nedostaka radne snage i troškova berbe zasade uvećali za najmanje 50%. Cena berača iznosi 45.000 EUR a period povraćaja investicije posmatrajući krajneg korisnika je kraći od 2 godine.

Tehnologija vazdušnog branja je aktivno razvijana od 2002. godine i potvrđena branjem malina, kupina i borovnica na plantažama u Arilju, Brusu, Duvaništu i Majuru (Šabac), Đurđevu (Vojvodina), kao i u inostranstvu na plantažama maline u Čileu, u okolini Santjaga.

Brza berba višanja

Dobrih i inovativnih rešenja ne manjka ni u voćarskoj proizvodnji. Tako, berba višanja bi uskoro mogla biti olakšana zahvaljujući dobroj ideji Ante i Željka Smoljana iz Žabalja. U njihovom voćnjaku višnje se beru uz pomoć vibracija. Kako su objasnili „Večernjim novostima“ pokretna traka smešta voće u gajbice, a prethodno ventilator oduva lišće i nečistoće.

Specifičnim volanom namešta se hidraulični uređaj na stablo višnje, a zatim ga, pritiskom na dugme, kratko strese. Mašina otrese zrele plodove, a odatle idu u žleb sa pokretnom trakom, koja ih gura do ventilatora. Posle „izduvavanja“ lišća i sitnijih grančica, plodovi završavaju u gajbicama koje radnici prebacuju u prikolicu… Veliko stablo „oslobođeno je“ svih plodova za manje od tri minuta. Inovatori ističu da njihov voćnjak od tri jutra dve mašine oberu za manje od osam sati.

Navodnjavanje uz pomoć sunca

Inženjer Boban Stojanović iz Ćuprije osmislio je prenosivi sistem za navodnjavanje koji pokreće sunčeva energija.

Kako je prošle godine rekao za „Znanje na poklon“, patentirana su dva mobilna sistema za navodnjavanje sunčevom energijom. Sistem se lako montira i demontira. Nakon svake upotrebe sistem se spakuje, stavi u auto i može da se prenosi dalje. Jedan sistem daje otprilike kubik vode na sat, tako da sa solarnim panelom dnevno može da da više od 10 kubika vode. Drugi sistem, koji je patentiran daje oko 2 kubika vode i on je namenjen srednjim i manjim plastenicima. Kod tog sistema, kako je rekao Stojanović, pritisak u izlazu je oko 9 bara tako da je pogodan za upotrebu u sistemu kap po kap.

Kada nema dovoljno sunčeve energije i dalje je moguće zalivanje zahvaljujući malom akumulatoru koji pokreće sistem, objasnio je on.

Sistem može da radi isključivo na sunce, bez akumulatora, odnosno da se napaja direktno iz panela. Takođe, može da radi kombinacijom sunčeve energije i akumulatora, što znači da paneli pune akumulatore, pumpa troši struju akomulatora što omogućava da se i preko noći zaliva parcela.

Kupovina prasića onlajn

Ako se malo odmaknemo od opreme i mašina, inovacije su prisutne i kada je reč i softverskom pristupu poljoprivredi. Mladi programeri Miloš Milić i Srđan Stupar okupljeni oko projekta „Farmia“ osmislili su platformu za online prodaju domaćih životinja. „Farmia“ omogućava brzo i lako pronalaženje životinja, direktnu kupovinu bez posrednika, kupovinu izvan lokalnih okvira, u trenutku kada kupcu odgovara, po najboljoj ceni. U nekoliko reči – ušteda vremena i novca.

Potencijalni kupci mogu razvrstavati ponudu po lokaciji, vrsti životinja, rasi, ceni, polu.
baner1
Kako su ranije objasnili za naš portal, poljoprivrednici su prinuđeni da prodaju domaće životinje lokalnim klanicama i nakupcima koji daju nisku cenu. Ne postoji mreža ljudi sa kojima sarađuju. Jedine opcije su stočna pijaca, direktni kontakti, oglasi na lokalnoj televiziji, radiju, vašari… Problematično je što tržište nije transparentno i dešava se da je u zavisnosti od teritorije sasvim drugačija cena za istu robu.

Zato je, kako su objasnili, i pokrenuta ozbiljna platforma koja će da napravi veliku mrežu kupaca, da ih direktno spoji sa prodavcima kako bi ubrzali poslovanje i pojeftinili transakciju.

Kompletan sadržaj Tematskog biltena „Plodovi agrara – kako šansu pretvoriti u profit“ možete pročitati OVDE.