Microsoft planira na više načina da iskoristi 26,2 milijarde koje je potrošio na kupovinu poslovne mreže LinkedIn. Prvo će, kako je ovaj informatički giginat objavio, integrisati LinkedIn u Microsoft Office.

U svojoj prezentaciji Micorosoft je objasnio kako bi se LinkedIn koristio u programima kao što su na primer: Outlook, Skype, Word, Excel ili PowerPoint, a sve u cilju jedinstvene baze podataka koja bi korisnicima uvek bila dostupna i ažurirana.

2

Spajanjem LinkedIn-a i Micorosfot Office-a, podaci 433 miliona korisnika poslovne mreže integrisaće se u bazu podataka Office koji trenutno koristi više od 1,2 milijarde ljudi širom sveta. To znači da će informacije o korisniku biti vidljivije njegovim prijateljima, kolegama i potencijalnim poslovnim partnerima, koji će na lakši način moći da uspostave poslovnu saradnju.

LinkedIn je nešto slično pokušao 2012. godine kada je kupio Gmail plugin Rapportive za 15 miliona dolara, kako bi olakašao dostupnost svih ažuriranih podataka korisnika. Međutim, spajanjem LinkedIn-a i Microsfota podaci profila korisnika neće biti dostupni samo preko email-a već i sa drugim aplikacijama.

22

Kao što je i direktor Microsfota Satja Nadela  objasnio: „Zajedno ćemo ubrzati rast LinkedIn-a, kao i Microsoft  Office 365 i Dynamics-a, kako bismo osnažili svaku osobu i bolje povezali profesionalce“, jer će Microsoft potencijalnim poslovnim partnerima pružiti najsvežije poslovne informacije korisnika, u smislu na kakvim projektima trenutno radi, a na osnovu digitalnog asistenta Cortana saznati kakvi su mu dalji sastanci, ali i planovi napredovanja u karijeri na osnovu Linkedin profila“

Sve ovo će, kako ističe Nadela, uticati na veće angažovanje korisnika odnosno njegovo ciljano oglašavanje, stim da će postojati mehanizmi kako da se sačuva privatnosti korisnika. Integracija LinkedIn-a u Microsoft Office je  prirodan korak novih usluga u biznisu, zbog bolje produktivnosti poslovnog sveta i lakšeg povezivanja najvećih i najvrednijih profesionalaca.